“Dalya” demek isteyenler lütfen okuyun bu yazıyı. Uzun yaşamak artık hayal değil, tıp ve teknoloji marifetiyle yaşımızı üç haneli rakamlara çıkarabiliyoruz, problem yaş alırken yaşa kalitesini de artırabilmek. Her yaşta daha mutsuz, huzursuz ve huysuz olmak yerine, kendine yeten, hayattan zevk alan ve yaşama katılan birey olmak mümkün. Japonlar bu anlamda gerçekten üstün bir ırk. Felsefeleri, yaşama şekilleri, hayatı tüketme alışkanlıkları ders niteliğinde.
Doktor Shigeaki Hinohara, 75. yaş gününde yayımlanan “Uzun Yaşamak, İyi Yaşamak” (Living Long, Living Good) adlı kitabıyla çok satanlar listesine girmeyi başaran, hayatı boyunca hiç durmadan çalışan, meslek hayatı boyunca daha iyi ve uzun yaşam konusuna kafa yoran ve 105 yaşında vefat ettiğinde bıraktığı öğütlerle sadece Japonya’da değil dünyada saygıyla anılan bir isim.
Sadece öğüt vermek yerine önerilerini bizzat kendi yaşamına da uygulayan, hatta ölümünden birkaç ay öncesine kadar fiilen çalışan 1911 doğumlu Hinohara’nın formülüne göre uzun yaşamın sırrını sizler için derledik.
Eğlence en iyi ağrı kesicidir
Kişi odağını her zaman olumlu olana yönlendirmeli. Kahkaha stres hormonlarını azaltır ve bağışıklık hücrelerinin ve enfeksiyonla mücadele antikorlarının akışını artırır.
İyi beslenen uzun yaşar
Uzun yaşam ırk ya da cinsiyet fark etmeden kilo ile ilişkilidir. Uzun yaşayanlar daha zayıf kişilerdir: “Ben zeytinyağından vazgeçmem, damarlar için son derece faydalı. Kahvaltıda kahve, bir bardak süt ve içinde zeytinyağı olan meyve suyu içerim.”
Kendi alışverişinizi yapın ve merdivenleri kullanın
Düzenli fiziksel aktivite, ister sekiz ister seksen olun, sağlıklı kalmanın en önemli faktörlerinden biridir. Kaslarınızda, beyin hücreleriniz gibi bir tür ‘bunları kullanın veya kaybedin’ durumu var. Emekli oldum diye köşeye çekilmeyin, düzenli egzersizle hem vücudunuzu çalıştırın hem beyin hücrelerini yenileyin. Yürümek, merdiven çıkmak ya da kendi alışverişinizi kendiniz yapmak için çaba gösterin.
Önce cerrahiyi seçmeyin
Doktora gitmek son, cerrahi müdahale en son çare olmalı. Önce doğalı ve alternatif yöntemleri takip ederek sağlıklı kalmaya çalışın.
Hayatta bir amacınız olsun
Yaşın önemi yok, hayatta bir amacınız ve hayatınızın bir planı olmalı. İşiniz ve hobileriniz sizi meşgul eder. Bedenen ve zihnen diri tutar. Önemli olan yaptıklarınızdan zevk almanız, bu sizi mutlu eder. Stres içinde yaptıklarınız size fayda değil zarar getirir.
Topluma katkı sağlayın
Herkes kendine göre bir şeyler yapabilir. Kitap yazabilir, ağaç dikebilir, bir çocuğun eğitimini üstlenebilir, gönüllülük faaliyetlerinde bulunabilir.
Para yerine bilginin peşinden gidin
Bilgi yayıldıkça çoğalır, siz bilgi sahibi oldukça zenginleşirsiniz. Maddi şeyler biriktirmek yerine bilgi biriktirin ve bu bilgiyi yayarak insanlığı da zenginleştirin.Özetle söylemek gerekirse, daha uzun yaşamak için kendinize yaşamak için bir neden verin.