Kuşkonmaz Çorbası
Malzemeler
- 1 kg kuşkonmaz (kalın uçları kırpılmış, ikiye ya da üçe kesilmiş)
- 2 su bardağı bebek ıspanak
- 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
- 1 adet soğan, küp doğranmış
- 1 adet patates, soyulmuş ve küp doğranmış
- 1 yemek kaşığı kıyılmış taze zencefil
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- Servis için kruton ve kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Büyük bir tencerede 2 yemek kaşığı yağı ısıtın. Küp doğranmış soğan ve zencefili ekleyin ve yumuşayana kadar 4 ila 5 dakika pişirin. Patates ve 4 su bardağı et suyu ekleyin. Tuz ve karabiber ilave ederek patatesler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
Temizlenmiş kuşkonmazları ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar 8 ila 10 dakika daha kaynamaya devam edin. Tencereden bir bardak sıvı ve birkaç kuşkonmazı ayırın ve karışımın geri kalanını bir karıştırıcıya aktarın; hafifçe soğumaya bırakın.
Karıştırıcıya ıspanak yapraklarını da ekleyin ve pürüzsüz olana kadar püre haline getirin, istenen kıvam için gerektiği kadar ayrılmış et suyu ekleyin. Çorbayı tencereye geri koyun, tuz ve karabiberle tatlandırın. Çorbayı kırmızı pul biber, kruton ve ayırdığınız haşlanmış kuşkonmaz parçaları ile servis edin.
Kinoalı Cevizli Kuşkonmaz Salatası
Malzemeler:
- 1 su bardağı kinoa
- 250 gr kuşkonmaz (kalın uçları kırpılmış, ikiye ya da üçe kesilmiş)
- ½ su bardağı ceviz içi
- 1 adet turp
- Roka yaprakları
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
Kinoaları bol suda yıkayıp süzün ve haşlayın. Haşlamak için 1 su bardağı kinoaya 2 su bardağı su yeterli gelecektir. Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısıp kinoaları pişmeye bırakın. Suyunu çekince 5 dakika demlenmesi için bekletin.
Kuşkonmazların temizleyin, kök kısmındaki kalın yerleri sebze soyacağıyla alın, ardından tuzlu kaynar tuzlu suda haşlayın.
Orta boy bir kapta sirke ve yağı birlikte çırpın; tuz ve karabiberle tatlandırın. Sunum yapacağınız kaseye kuşkonmaz, kinoa, ceviz ve ince halkalar halinde kestiğiniz turpları ekleyin ve sosu ilave edip karıştırın.
Kuşkonmazlı Brokolili Makarna
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Brokoli çiçekleri (2 su bardağı)
- 2 diş sarımsak, kıyılmış
- 250 gr kuşkonmaz (kalın uçları kırpılmış, 3 cm’lik parçalar halinde kesilmiş)
- 1 paket makarna
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı
Zeytinyağını ve 1 yemek kaşığı tereyağını büyük bir tavada veya orta-yüksek ateşte ısıtın. Brokoli çiçeklerini ekleyin; tuz ve karabiber ilave edin ve ara sıra karıştırarak yeşil rengini kaybetmeden hafif soteleyin. İsterseniz buharda ya da kaynayan suda da birkaç dakika haşlayabilirsiniz.
Kuşkonmazların temizleyin, kök kısmındaki kalın yerleri sebze soyacağıyla alın, ardından tuzlu kaynar tuzlu suda haşlayın. Brokolileri çevirdiğiniz tavada kuşkonmazı sarımsakları ekleyerek çevirin.
Bu arada, büyük bir tencerede tuzlu su kaynatın. Makarnayı ekleyin ve al dente olana kadar paketteki talimatlara göre pişirin. 1 su bardağı makarna suyu ayırıp pişen makarnayı süzün. 1/2 su bardağı makarna suyu ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte makarnayı tavaya ekleyin.
İpeksi bir sos oluşturmak için her seferinde 1 yemek kaşığı olmak üzere gerektiği kadar makarna suyu ekleyerek karıştırın. Makarnayı ateşten alın; kuşkonmaz, brokoli, tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyip servis yapın.