Üzerinde yaşadığımız topraklar eski medeniyetlere dair keşfedilmiş ya da henüz gün yüzüne çıkmamış muhteşem hazineler barındırıyor; Aşıklı Höyük de bunlardan biri. İsmi çok fazla bilinmese de Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde yer alan Aşıklı Höyük, 10.500 yıllık tarihi ve ilkleriyle dikkat çekiyor.
İlk beyin ameliyatının yapıldığı, koyun ve keçilerin ilk kez evcilleştirildiği bu yerleşim yerinin hak ettiği bilinirliğe ve ilgiye kavuşması için yapılan arkeolojik çalışmalar 32 yıldır devam ediyor. Yapılan kazı çalışmalarını desteklemek ve bu kültürel mirasın yerli halk tarafından benimsenmesini sağlamak için Aşıklı Höyük Dostları Derneği de büyük çaba gösteriyor. Bu çaba ve çalışmalar sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen Ortak Kültür Mirası Hibe Programı kapsamına alınan Aşıklı Höyük, 5 ülkeden 13 yerli ve yabancı sanatçıya ilham oldu. Kazı İşleri Sergisi Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyarete açıldı.
.
Aşıklı Höyük Dostları Derneği Başkanı Ferhat Boratav sergi hakkında, “Bu haliyle Türkiye’de benzeri çok az olan bir sergi. Aşıklı Höyük insanın insan olma mücadelesindeki süreci görmek açısından bir laboratuvar gibi. 10 bin 500 yıl önce burada insanlar bin yıl boyunca yaşamışlar. Bunu nasıl yaptılar? Nasıl yaşadılar? Bu soru insanı çok etkiliyor. Bu açıdan çok önemli bir yer” dedi.
.
Sergi küratörlerinden Fırat Arapoğlu ise, “Sanatçılar oradaki halk neden Aşıklı Höyük kazı alanını terk etti? Hiçbir felaket yaşanmamasına rağmen, bir yangın, bir savaş, bir sel olmamasına rağmen neden terk ettiler? gibi sorular var. Bir sanatçı da hayal gücüyle bir şeyin nasıl olabileceğini düşünüp bunu görünür kılmaya çalışır. Çok örneği bulunmayan, sanat eleştirmeni olarak çok şahit olmadığım bir sergi oldu. Ben izleyicilerin böyle bir deneyimi yaşamalarını tavsiye ederim ve onları mutlaka bekliyoruz” diyerek düşüncelerini aktardı.
Sergide küratörler Fırat Arapoğlu ve Gary Sangster dışında eserleri bulunan sanatçılar; “Özgül Arslan (Türkiye/UK), Eva Bosch (Katalonya/UK), Şahin Domin (Türkiye), Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye), Leyla Emadi (Türkiye), Murat Germen (Türkiye), Osman Nuri İyem (Türkiye), Dillwyn Smith (UK), Hakan Sorar (Türkiye), Anita Taylor (UK) ve Emre Zeytinoğlu (Türkiye)”