Susatmayan Sahurlar İçin

Sahurda mevsim meyveleriyle hazırlanmış meyve kompostosu ya da kuru meyvelerle yapılan hoşaf içerek hem günlük mineralinizi alırsınız hem oruçluyken susamanın önüne geçebilirsiniz. İşte size üç ayrı lezzetli tarif:   Nektarin Kompostosu: Malzemelerimiz 6 adet nektarin, 1 su bardağı şeker, 5 su bardağı su ve 8-10 damla limon suyu. Öncelikle meyveleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz ve küp…

Yazın Sıcağında Şerbet Serinliği

Bayramda konuklarınıza ne ikram edeceğinizi düşünüyorsanız, ev yapımı meyve şerbetleri bu sıcak günlerde karşı konulamayacak bir ikram olacaktır. Limonlu Nane Şerbeti: Malzemeler: 4 limonun suyu, 10 dal taze nane, 200 gram toz şeker, 2 litre su, 1 yemek kaşığı bal ve 3 karanfil. Hazırlanışı: Su hariç tüm malzemeleri kapalı bir kapta çalkalayıp 8 saat bekletin.…

SAĞLIKLI RAMAZAN MENÜLERİ

Günün büyük bölümü oruçla geçen Ramazan ayını doğru ve dengeli beslenerek daha kolay ve sağlıklı geçirmek mümkün. Özenle hazırlanan iftar ve sahur sofralarından kilomuza kilo katmadan ve midemize eziyet çektirmeden nasıl kalkarız? İftarda rahatça doymak için neler yemeliyiz? Gün boyu tok kalmak için sahurda hangi yiyecekleri tercih etmeliyiz? Sağlıklı bir oruç süresi geçirmeniz için iftar…

ORUÇLUYKEN NE KADAR SU İÇİLMELİ?

Hem vücudun 16-17 saat gibi uzun saatler susuz kalması hem havaların ısınmasıyla ter yoluyla kaybedilen sıvının artmasıyla su içmek, oruç boyunca hayati önem taşıyor. Uzmanlar, Ramazan’ın yaz sıcaklarında denk geldiğine dikkati çekerek, vücuttaki sıvı kaybının günde tüketilecek 2-2,5 litre su ile ancak telafi edilebileceğini aktarıyor. Bu nedenle iftar ile sahur arasında en az 2-2,5, hatta…

RAMAZAN’DA PROTEİN ORANINA DİKKAT EDİN!

Ramazan’da sağlıklı beslenmek adına vücuda gerekli kalsiyum ve proteini almak için sofranızda cacık, haydari, yoğurt ve ayrana yer açmanız önemli. Ay boyunca süt ve süt ürünlerini menünüze eklemeyi ihmal etmeyin. Süt ürünleri yağ, karbonhidrat, vitamin içerikleriyle de besleyici. Bu süt ürünlerini çorbalarda, yemekte, tatlılarda yani sofrada yer alan pek çok lezzette kullanılabilmek de Ramazan’da sağlıklı…

İFTARDA HAFİF BESİNLER TERCİH EDİN

Hem doktorlar hem de diyetisyenler, Ramazan ayı süresince sahur ve iftar olarak iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralarla iki ara öğün yenilmesini öneriyor. İftar yemeğine ilk olarak çorba ile başlanması tavsiye ediliyor. Çünkü günün bu ilk öğününde çorba, beyine doygunluk mesajı veriyor. Su ve çorba ile açılan yemeğe, iftariyelik dediğimiz peynir, zeytin…

YAZ AYLARINDA TUZ TÜKETİMİ

Sofralarımızın demirbaşı tuz olmadan yediklerinden tat alamayanlardan mısınız? Günlük tüketim miktarı hakkında tartışmaların süredurduğu tuzun sağlığa zararlarını biliyor musunuz? Peki ya mevsim farklılıklarında tüketmeniz gereken tuz miktarına dair bir bilgiye sahip misiniz? Tuz, sodyum ve klor elementlerinden meydana geliyor. Yapılan araştırmalar insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tuz miktarının günlük 6 gram olduğunu ortaya koyuyor. Bu miktarı…

MUTFAKTA ZAMANDAN KAZANMANIN YOLLARI

Büyükşehirlerde yaşıyor ve hele bir de çalışıyorsanız, zamanla yarışıyor ve çoğu zaman da kaybeden taraf oluyorsunuzdur. Eve ulaştıktan sonra bir de yemek hazırlığı var ki bu en zoru. Artık çeşit çeşit yemek yapmak için saatlerimizi mutfakta harcamayı ise zaman kaybetmek olarak algılıyoruz. Canımız güzel bir yemek istediğinde onu nasıl daha çabuk yapabileceğimizi düşünüyoruz. Başta öğrenciler,…

DOĞRU BESLENEREK STRESİ YENİN!

Her geçen gün daha da zorlaşan yaşam koşulları ve yoğun geçen iş hayatının da etkisiyle geçmişe oranla daha fazla strese maruz kalıyoruz. Kimimiz maruz kaldığımız bu stresin üstesinden gelmeyi başarırken kimimiz de bu strese yenik düşüyoruz. Doğru yönetilmediği taktirde kalp, damar, mide, bağırsak hastalıklarına davetiye çıkaran çağımızın en büyük sorunlarından biri olan stresin etkilerini azaltmak…