Plastiksiz Alternatifler

Plastik kirliliği denizlerimizin karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biri. Sorunun en büyük kısmını ise plastik tüketiminin ortalama yüzde 40’ını oluşturan ‘tek kullanımlık’ plastik ambalajlar oluşturuyor. Beş dakika kullanıp attığımız plastiklerin doğada çözünmesi yüzyıllar alıyor. Greenpeace Akdeniz’in hazırladığı Plastiksiz Alternatifler rehber kitapçığında tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmaya yönelik alternatif çözümler yer alıyor.   TEK KULLANIMLIK…

EYVAH, KİRPİKLERİM DÖKÜLÜYOR!

Eğer kirpikleriniz dökülüyorsa, öncelikle şu soruların cevaplarını arayın: Gün içinde gözlerinizi durmadan ovuşturuyor musunuz? Maskaranızı sert bir şekilde mi uyguluyorsunuz? Göz makyajınızı sert hamlelerle mi temizliyorsunuz? Gözünüz için kullandığınız ürünler alerjik reaksiyona sebep oluyor mu? Bu sorulara cevabınız “evet” ise, kirpikleriniz alarm veriyor demektir. Kirpik dökülmesinin bunlar dışında sebepleri de olabilir. Örneğin vücudumuzu farklı şekillerde…

UYKUYA DAHA HIZLI DALMANIN 10 YOLU

Super Food Super You ve Eat Dirt kitaplarının yazarı Klinik Beslenme Uzmanı Dr. Josh Axe uykuya daha hızlı dalmanın 10 yolunu açıklıyor: Magnezyum açısından zengin gıdalar tüketin. Biyolojik saatinizi sıfırlamak için gün içinde mutlaka güneş ışığı alın. Oda sıcaklığının 15-22 derece arasında olmasına dikkat edin. Elektronik cihazları yatak odanızdan uzak tutun. Yatmadan önce şekerli ve tahıllı…

ÇOCUKLARDA EKRAN BAĞIMLILIĞI

Online teknolojilerin ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte çocukların ekran önünde geçirdiği vakit hem aileleri hem de öğretmenleri endişelendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 raporunda, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların günde maksimum 1 saat ekrana bakması tavsiye ediliyor. Bugüne kadar internet kullanımının beyindeki olumlu-olumsuz etkileri üzerine yapılan araştırmalar hep yetişkinler üzerinde. Bu konuda net olmak…

DOPAMİN PATLAMASI NEDİR?

Dopamin, beyinde birçok işlevi olan önemli bir kimyasal haberci. Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerini düzenlemede rolü var. Dopamin büyük miktarlarda salındığında belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duygularını yaratıyor. Belirsizlik durumlarında dopamin patlaması oluyor. Orta beyinin sağında VTA bölgesinde yer alan bu patlama, kendimizi bir huzursuzluğu yatıştırma hali çabasında…

Dijital Sağlık Uygulamaları

Amerika’da akıllı telefonların sunduğu sağlık uygulamaları her gün daha da yaygınlaşan bir trend haline geliyor. Örnek vermek gerekirse, Aterica Digital Health’nin adrenalin iğneleri için geliştirdiği Veta akıllı uygulaması bunlardan biri. Alerjik çocuklar için kritik olan bu iğneler Bluetooth ile uzaktan bile kontrol edilebiliyor. FDA’nın da yakın zamanda bu tip uygulamalara dijital sağlık adı altında onaylar…

BAKIM ÜRÜNLERİNİ SEÇERKEN…

Cildimiz için bir bakım ürünü seçerken bizi neler etkiler? Önce o ürüne dair bilgilere ve ürünün bize verdiği vaatlere ulaşırız; ardından da bir parfümeri ya da enstitü ortamında ürünün görünümüyle karşılaşırız. Çoğu zaman bizi ürünün rengi, kokusu ve parmaklarımızın ucunda bıraktığı hoş duygu ilgilendirir. Sonra beklentilerimiz başlar. Bu arada cildimiz de kendince kullandığımız ürünün yorumunu…

Eğlenmek İçin Koşturmak mı Gerekli?

Günlük hayatta eğlenmeyi, birileriyle zaman geçirmek olarak görüyoruz. Çoğu kişi için yalnız olmak ve sıkılmak aynı anlama geliyor. Bu yüzden de insanlar çoğunlukla sürekli meşgul olmayı, bir yerden bir yere koşturmayı yeğliyor. Meşgul olduğumuzda sıkıldığımızı hissetmiyoruz ama gerçekten eğlenmiyoruz da… Can sıkıntısıyla yüzleşmemek için beynimize daha çok zarar veriyoruz. Bu yüzleşmenin gerçekleşmesi ise beraberinde şu…

Çocuklara Bahçeyi Sevdirin!

Çocukların doğayla güçlü bir bağ kurması ve toprağın gücünden faydalanması çok önemli; işte bu noktada bahçe kavramının özel bir anlamı var. Çocuğunuzun bahçede keyifli vakit geçirmesini sağlamak için birkaç küçük düzenleme yeterli. Ama her şeyin önünde güvenlik geliyor. Eğer bahçenizde süs havuzu ya da gölet varsa, etrafını çitle çevirmenizi öneririz. Özellikle de çocuğunuzun yaşı küçükse……

ENDİŞENİN FORMÜLÜ ÇOK AÇIK!

Günlük hayatın koşuşturması, iş dünyasındaki sıkıntılar, aile hayatındaki sorunlar, trafik, stres derken hepimiz bazen kendimizi bir endişe yumağının ortasında buluyoruz. Halbuki endişenin üstesinden gelmenin çok basit bir formülü var. Yapmanız gereken tek şey düşünce yapınızı değiştirmek… Hemen şimdi denemeye başlayın. Örneğin yakın zamanda ya da mevcut anda sizi endişelendiren bir durumu düşünün. Ardından aşağıdaki akışı…