Şifalı Parfümden Aromatik Bitkilere…

Röportaj: Yaprak Özer   Meltem Kurtsan, Kurtsan ve Otacı markasının yönetim kurulu hissedarı. Merhum Niyazi Kurtsan’ın izinde doğal hayatın peşinde, aile geleneği eczacılık eğitimi almış büyük kız evlat. İş insanı ve toplumsal aktivist olarak fırtına gibi estiği dönemler Türkiye’ye yeni fikirler kazandırdı. KAGİDER başta olmak üzere dönemin TÜSİAD kadın temalı çalışmalarında görev alıp liderlik yapanlardan.…

Nomofobi Semptomları

Akıllı telefon teknolojisinin yaygınlaşması ile literatüre giren ve hızla yayılan bir kavram: Nomofobi. “No Mobile Phobia‘’ kelimelerinin kısaltılıp birleştirilmesi ile elde edilmiş bu kelime, telefonu ile simbiyotik (ortak yaşam) ilişki yaşayanların, telefonsuzluk ya da telefon bağlantısına sahip olamama konusunda yaşadığı korku veya endişe semptomlarına verilen isim. Özellikle 2000 yılı sonrası doğan ve “Z Kuşağı” olarak…

Şifa niyetine Shiitake

Mantar seviyorsanız Shiitake mantarını da mutlaka duymuşsunuzdur, peki lezzeti dışında diğer özelliklerini biliyor musunuz? Shiitake adını, Japonca mantar anlamına gelen “take” ve köklerinde yetiştiği “Shii” ağacının kelimelerinin birleşmesinden alıyor. Antik tıpta Uzakdoğu başta olmak üzere, sıkça kullanılan bir mantar türü. Shiitake mantarı, içindeki amino asit glutamat sayesinde iyi bir lif, bakır, selenyum, manganez, protein, demir…

Otların Kraliçesi: TULSİ

Türkçede kutsal fesleğen olarak da anılan, iyileştirici özellikleri nedeniyle geleneksel tıbbın birçok farklı alanında bileşen olarak kullanılan Tulsi, “Otlar Kraliçesi” olarak biliniyor. Sanskritçe eşsiz anlamına geliyor. Hint yarımadasının güneyinde Tulsi olarak da adlandırılan ve efsaneye göre, yaratılış ve yaşamı koruyan tanrı Vishnu‘ya adanmış bir bitki. Mor çiçekleri olan yeşil yapraklı Tulsi, nane ailesinin bir parçası.…

Vazgeçmeyin! Asıl şimdi ihtiyacınız var

Belirli bir yaşın üzerindeyseniz, formda kalmak istiyor ama sakatlanmaktan korkuyorsanız, egzersizi tamamen bırakmak yerine, bunun için çözüm üretebilirsiniz. Sorun sadece fiziksel değil. Duygusal olarak da eskiden, çok çaba harcamadan elde ettiğiniz bir şeyi artık yapamayacağınızı kabullenmek kolay değil. Yaş aldıkça, az ve fazla yapmak arasındaki dengeyi bulmak zorlaşıyor. Kendinizi fiziksel olarak zorlamayı seven, aktif bir…

Uyurken Beyniniz Ne Yapıyor?

İyi bir gece uykusu, beyni tam anlamıyla temizler. Uyuduğumuzda, beta-amiloid olarak bilinen toksik bir protein beyinden atılır ve bilişsel gerileme riskini azaltır.   Bizi hayatta tutan metabolik ve hücresel süreçler atık üretir. Vücudumuz lenfatik sistem olarak adlandırılan bir tür atık yönetim sistemi ile donatılmıştır. Bu sistem sıvılar, düğümler, damarlar ve organlar aracılığı ile içimizde biriken…