Yapılan yeni bir çalışma, çocukların yetişkinlerden neden daha hızlı öğrendiğini ortaya koydu. Üstelik bu araştırmaya göre 5. sınıf öğrencileri birçok yetişkinden daha zeki.
Davranışsal ve ileri nörogörüntüleme teknikleri kullanılarak ilkokul öğrencilerinde ve yetişkinlerde görsel öğrenmenin incelendiği araştırmaya göre çocuklar ve yetişkinler, yeni bilgileri öğrenme hızlarını etkileyen farklı beyin sinyallerine sahipler.
Araştırmacılar bu farklılıkların, öğrenmeyi dengelemek için kritik bir nörotransmitter (sinirler arasında veya bir sinir ile başka tür bir hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasal) olan GABA’da yattığını buldular.
Araştırmanın odak noktası
Araştırmayı yapan ekip, GABA seviyelerinin öğrenme öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl değiştiğini araştırdılar.
Bunu yaparken, görsel öğrenmenin çocukların görsel bilgiyi işleyen kortekslerindeki GABA seviyelerinde bir artışı tetiklediğini keşfettiler. Bu seviyeler eğitim sona erdikten sonra bile yüksek kaldı. Yetişkinler arasındaki tepkiler ise o kadar güçlü değildi. GABA’da hiçbir etki görülmedi, bu da yeni materyal eğitiminin çocuklarda GABA konsantrasyonunu hızla artırarak daha iyi öğrenmeyi sağladığını düşündürüyor. Ek deneyler de bu bulguları destekliyor.
Almanya’daki Regensburg Üniversitesi’nde görevli uzmanlar “Davranışsal deneylerde, çocukların yeni öğrenmeyi yetişkinlerden çok daha hızlı bir şekilde stabilize ettiklerini gördük; bu da çocukların öğrenme yeteneklerinde yetişkinlerden daha iyi performans gösterdiklerine dair yaygın inanışla örtüşüyor. Dolayısıyla sonuçlarımız GABA’nın çocuklarda öğrenmeyi verimli hale getirmede kilit bir oyuncu olduğuna işaret ediyor.” diyor.
Ekip, bu sonuçların eğitimcileri ve ebeveynleri, sadece bisiklete binmek veya basit matematik öğrenmek olsa bile, çocuklara yeni beceriler öğrenme fırsatları sunmaya teşvik etmesi gerektiği konusunda hemfikir.
Bu çalışma aynı zamanda sinirbilimcilerin, özellikle görsel öğrenme açısından, çocuklarda beyin olgunlaşmasına bakışını değiştirme potansiyeline sahip. Araştırmacılar, beyin bölgeleri ve işlevleri arasındaki olgunlaşma oranlarındaki farklılıkların gelecekteki çalışmaların odak noktası olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, okuma ve yazma gibi diğer öğrenme yöntemlerinde GABA tepkilerini araştırmayı planlıyorlar.
Kaynak: https://studyfinds.org/children-learn-faster-than-adults/