Tıp doktoru ve Fütürist Cenk Tezcan’la “gelecekte sağlık ve sağlıkta gelecek” konusunu tartıştık; uzun ve kaliteli yaşamın formülünü verdi. 80 yaş garantili bedava formülü uygularsanız, sağlık kaliteniz yüzde 40 artacak, ekstra 5-6 yıl daha yaşayacaksınız.
Sağlık = %20 gen + %20 çevre + %10 tıp + %50 bilinç
Bireysel Bilinç = Uyu + su iç + dengeli beslen + yürü + stres kontrolü.
Yukarıdaki matematiği bir de şöyle değerlendirelim, dünya genelinde sağlık için her yıl %5 ortalama artışı unutmadan yaklaşık 9 trilyon dolar harcanıyor. Mevcut sağlık sisteminden ne hasta ne doktor memnun. Sağlık harcamalarının sağlığımızda topu topu %10 etkisi var. İş zihniyet!
İşin bedava kısmını iyi becerebilirsek kalıtsal sorunları baskılayabiliyoruz, yaşadığımız çevreyi kontrol etmek mümkün olabilirse, hasta olmayı geciktirebiliyoruz. Amaç, hasta olmamak. Tıp, hasta olduktan sonra son çare.
Türk halkının yüzde 64’ü sağlık okur yazarı değil. Hastalıkları bilmiyor, kendi durumunu bilmiyor, doktorun yazdığı ilaçları anlamıyor. Türkiye’de 28 milyon kronik hasta var, ilaç sadakatı bunun altında… İlaca bağımlı hastaların dörtte biri ilaçlarını düzenli ve olması gerektiği gibi almıyor. Yan etkiler, farklı komplikasyonlar bu nedenle ortaya çıkıyor. Türkiye’de bu bilinç düzeyi ile sağlık pahalı bir sektör.
Neden sağlıkta gelecek, geleceğin sağlığı bizi bu kadar heyecanlandırıyor. Yanıt Pandemi!
Daha sağlıklı yaşayabilecek topluma yatırım yapılması şart. Pandemiden çıkarmamız gereken ders bu. Ölümlerin çoğu kronik hastalık ve bağışıklık sisteminin çökmüş olduğu bireylerde kendisini gösterdi. Biz hala “sokağa çıkma”, “maskeni tak” komutları veriyoruz. Çünkü eğitim ve bilinç seviyemiz bu düzeyde.
Mobil sağlık çözümlerinin doktor ve bilen birine ulaşımı kolaylaştıracağı için, astronomik rakamlardaki muayene ücretlerine kontrol getireceği, ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanacağı için sağlıkta demokratikleşme ve ekonomik çözüm yaratılabileceğini düşünüyorum. Kişisel verilerimin güvenliği kısmında henüz rahatlamış olmasam da…
Mobil sağlık kavramı yeni değil, şaşırmayın; Antik Çağ’da bile var. Semaforlarla uzak mesafedeki hastanın durumunu bir bilene aktarıp yanıt alan dönem insanlarından, 1879 yılında telefon konsültasyonuyla hasta çocuk ameliyatı yapan doktorlara, NASA’nın Ay yolculuğuna çıkardığı astronotlarının sağlıklarını anlık monitör ettiği uygulamalara kadar pek çok geçmiş örnek var elimizde. Şimdi akıl kullanmanın zamanı.
Röportaj: Yaprak Özer
Röportajı izlemek için lütfen tıklayın.