İtalyan mutfağından aklınıza gelen ilk tatlı nedir diye sorsak şüphesiz pek çoğunuz tiramisu yanıtını verecektir. İtalyanların dünyaca ünlü tatlısının ana malzemesi kahveyle ıslatılmış bisküvi ve mascarpone peyniri.
Tiramisunun mucidi ise Ado Campeol; 1970 yılında İtalya’nın kuzeyindeki Treviso şehrinde eşiyle işlettiği restoranında bu meşhur tatlıyı yaratmış. O dönem restoranın şefi olan Roberto Linguanotto, tiramisunun aslında kaza eseri ortaya çıktığını anlatıyor. Vanilyalı dondurma hazırlarken yumurtalı şekerli karışımın içine yanlışlıkla düşen mascarpone peynirinin karışıma lezzetlendirdiklerini gördüklerinde tarifi geliştirmeye odaklanmışlar ve ortaya bugün afiyetle yediğimiz tiramisu çıkmış.
Geçtiğimiz hafta tiramisunun babası olarak kabul edilen Ado Campeol 93 yaşında vefat etti. Dünyaya armağan ettiği bu enfes lezzeti onun anısına tekrar hatırlayalım istedik.
Malzemeler
Şurup
- 240 ml (1 su bardağı) su
- 2 çorba kaşığı instant toz espresso veya nescafe
Tiramisu
- 4 adet yumurta sarısı
- 1/4 su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı kahve likörü
- Bir çimdik tuz
- Kedi dili bisküvi
- 1 su bardağı krema
- 225 gr mascarpone peyniri
- 2 yemek kaşığı kakao (üzerine serpmek için)
Hazırlanışı
- Önce kedi dillerini ıslatacağınızı şurubu hazırlayın. Bunun için suyu kaynatıp kahveyi içinde çözdürün.
- Benmari yapabilmek için tencereye su koyup ısıtın. Bu arada ısıya dayanıklı bir kaseye yumurta, toz şeker, kahve likörü ve tuzu koyun.
- Tenceredeki su kaynadığı zaman altını kısın ve yumurtalı karışımın olduğu kaseyi üzerine oturtun ve 5-6 dakika hiç bırakmadan hızlı çırpın. Karışımın rengi beyaza yaklaşmalı ve kıvam almalı. Ardından ocaktan alın ve soğuması için bekletin.
- Karışım soğurken siz de sıvı krema ve mascarpone peynirini kabarana kadar 5 dakika çırpın. Soğuyan yumurtalı karışıma çırpılmış kremalı mascarpone’yi ilave edin ve iyice birbirine yedirin.
- Kare bir cam tepsiye kahveli şurupla ıslattığınız kedi dili bisküvilerini bir sıra olacak şekilde dizin.
- Üzerine mascarpone karışımınızın yarısını döküp spatula yardımıyla tamamen yayın.
- İkinci kat için yine kedi dili bisküvilerini şurupla ıslatın ve bir sıra olacak şekilde dizin.
- En üste kalan mascarpone karışımının hepsini dökün ve yine spatula yardımıyla üstünü düzeltin. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirin, servisten önce üzerine kakao serpin.