Sakarya’nın ıslama köftesi ve kabak tatlısı, Pamukova’nın nohut kahvesi, Taraklı’nın erkeç güveci, Karasu’nun kum karpuzu, Sapanca’nın elma pekmezi…
Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Sakarya şehrinin mutfağından çıkan bu yemekler, Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabında bir araya geldi. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya mutfağını tanıtmak ve şehri gastronomi turizmi destinasyonlarından biri yapmak için iki yıl önce başlatılan GastroSakarya projesi kapsamında hazırlandı.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası koordinatörlüğünde, Sakarya Üniversitesi’nden akademisyen/yazar Kübra Sultan Yüzüncüyıl’ın öncülüğünde, alanındaki uzman akademisyenlerle hazırlandı.
Kitapta yer alan Ayva Dolmasıyla ilgili evde yapabileceğiniz bir tarifi sizinle paylaşıyoruz.
Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabına Yapı Kredi Yayınlarından ulaşabilirsiniz.
Ayva Dolması:
Malzemeler:
- 8 adet büyük ayva
- 250 gr. dana kıyma
- 250 gr. kuzu kıyma
- 50 ml. sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı haşlanmış pirinç (az haşlanmış olmalı)
- 1 su bardağı pekmez
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 demet dereotu
- Kuş üzümü
- Karabiber, tuz
Hazırlanışı:
- Ayvaları yıkayıp üst kısmını sonra kapak olarak kullanılacak şekilde kesin ve ayvanın içini oyun. Haşlanmış pirinci dana ve kuzu kıyma ile bir kasede karıştırın. Üzerine 1 çay bardağı kadar pekmez, tarçın, kuş üzümü, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve sıvı yağ eklenip kıymalı harcı iyice karıştırın.
- Hazırladığınız iç malzemeyi içlerini boşalttığınız ayvalara doldurun. Ayva dolmalarını pişireceğiniz tencereye alın. Kestiğiniz kapakları ayvaların üzerine kapatın. Ayvaların üzerine kalan pekmez ve 5 çay bardağı su ilave edin. Tereyağını da küçük parçalar halinde kesip ayvaların üzerine paylaştırıp pişirin. İsterseniz pişme sırasında tencereye birkaç parça karangil ekleyebilirsiniz.