Yemek gazetecisi Mark Bittman’dan lahanaya farklı yorum getiren tarif önerileri…
Üzümlü Tarçınlı
500 gr kıyma, 1 adet yemeklik doğranmış soğan ve 1 adet küp doğranmış havucu 2 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küçük boy bir lahanayı şeritler halinde ince ince doğrayın, 1⁄4 su bardağı kuru üzüm ve bir tutam tarçınla kıymalı harca ekleyin. Lahana yaprakları hafif sönünceye kadar pişirin, ardından 3 adet domatesin rendesi ve 1⁄2 su bardağı et suyu ekleyin. Lahana yumuşayana ve sos koyulaşana kadar pişirin.
Uzak Doğu usulü
Büyük bir kaseye 1⁄2 su bardağı kıyılmış fıstık ve 1 su bardağı kıyılmış taze nane ile yaklaşık 12 su bardağı kadar ince doğranmış lahanayı alın. 3 yemek kaşığı balık sosu, 1-2 yemek kaşığı pirinç sirkesi, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı esmer şeker, 1 limon suyu ve tadına göre biraz kıyılmış taze acı biberi birleştirin; şekeri eriyene kadar çırpın. Hazırladığınız sosu fıstıklı naneli lahanaya ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Elmalı Pastırmalı
Bir orta boy kırmızı lahanayı çok ince kıyın. 1 su bardağı iri parçalara bölünmüş ceviz içi ve 2 adet ince dilimlenmiş yeşil elma ile karıştırın. 4-5 dilim pastırmayı zeytinyağında kızartın ve lahanaya ekleyin. 1 yemek kaşığı hardal, 5-6 adet doğranmış arpacık soğanı ve karabiberi de lahanalı karışıma ekleyerek servis yapın.
Sıcak ve Ekşi
8 su bardağı tavuk suyunu 3 diş kıyılmış sarımsak ve taze zencefil ile kaynatın. 8-10 adet mantarı ve çok ince kıyılmış yaklaşık 5 su bardağı lahanayı ekleyip yumuşayana kadar pişirin. 3 yemek kaşığı soya sosu, 1⁄4 su bardağı pirinç sirkesi, 1 su bardağı küp doğranmış tofu ve karabiber ekleyip 5 dakika kadar pişirin. İnce kıyılmış taze kişniş ve yeşil soğan ile servis yapabilirsiniz.