Dünyanın gelecekteki en değerli para birimi dijital olmayacak. Likidite, sözlük anlamıyla da her türlü finansal üründen daha değerli bir madde için geçerli olacak.
Dünyanın gelecekteki para birimi
Üç milyar insan su kıtlığı olan bölgelerde yaşıyor. On yıldan daha kısa bir süre içinde, suya olan talep yüzde 40 artacak. İçilebilir suyumuzu hızla tüketiyoruz.
Değişen iklimin bir sonraki kurbanları en sevdiğimiz yiyecekler ve cüzdanlarımız olabilir.
Artık sadece kuraklık ve küresel iklim değişikliğiyle değil, aynı zamanda birçok nedenle ortaya çıkan su kıtlığıyla da mücadele etmeliyiz… Oysa hala farkında değiliz.
Kuraklık: Neden, nasıl?
Tarımsal kuraklık, meteorolojik kuraklıktan hemen sonra oluşur. Tarım, kuraklıktan etkilenen ilk ekonomik sektördür. İçme ve kullanma suyunda sıkıntılarla birlikte, tarımsal ve hidrolojik kuraklığın sonuçları sosyo-ekonomik kuraklık olarak kendini gösterir.
Meteorolojik karakterli doğal afetler içerisinde, en kapsamlı etkiye sahip olanı kuraklıktır. Yağışların normal seviyelerin altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep doğal olay olarak tanımlanabilir.
Su, her şeydir!
Su, bedava değil!
Büyük nehirlerimiz ve göllerimiz kuruyor. Uzmanlar, tüketimi büyük ölçüde azaltmamızı öneriyorlar.
Suyu içmek, yemek yapmak, yıkanmak, kıyafetleri yıkamak için kullanıyoruz.
Çiftçiler yeraltı suyunun çoğunu kullanıyor, ancak dünyada bazı şirketler giderek daha fazlasını harcıyorlar. Fabrikalar ve tesisler için yılda yüz milyonlarca litre…
Pandeminin başında tuvalet kâğıdı stokluyorduk. Yakında su stoklamak zorunda kalacağız.
Bazı metropollerde deniz suyunu kullanıyorlar. Cape Town, Meksiko, Kahire, Tokyo, Cakarta, Sao Paulo, Pekin, Bangalore, Melbourne, Londra gibi kentlerden bahsediyoruz. Tuzdan arındırma pahalı bir süreç ve 2026’ya kadar 11 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Ne yapabiliriz?
Bu karmaşadan kurtulmanın bir yolu olabilir. Çünkü kendi kendine düzelmesini beklemek sadece boşa zaman harcamak olur.
Çözümü mümkün: Daha az su tüketen daha yüksek değerli ürünlere geçebiliriz. Altyapımızı daha az atık olacak şekilde yükseltip, su arıtmayı merkezi olmayan hale getirebilir ve su geri dönüşümünü başlatabiliriz. Kuraklıkla mücadele planı yapıp uygulayabilir, yağmur suyu hasadı başlatarak arz ve talep dengesini koruyabilir ve suyu boşa akıtmayı bırakabiliriz.
Uzmanlar, su için daha yüksek fiyatlar öneriyorlar. Çünkü para, insanları daha az tüketmeye yönlendirmenin en etkili yollarından biri.
Her şey tükeniyor. Maliyetler çeşitli nedenlerle artıyor. Önümüzdeki on yıl içinde saf, temiz içme suyu, en değerli varlıklarından biri haline gelecek.
İşte bu yüzden dünyanın gelecekteki para birimi “su” olacak, diyebiliriz.
Kaynak:
https://jessicalexicus.medium.com/