Kestaneli İç Pilav
Malzemeler:
- 15-20 adet kestane
- 3 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy soğan
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı tavuk suyu
- ½ çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
- Tereyağını ve zeytinyağını tencereye alın ve ince küp doğranmış soğanı kavurun.
- Yıkanmış süzülmüş pirinci tencereye alın ve kavurun.
- Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, toz şekeri ekleyin ve karıştırın.
- Kuş üzümünü ayıklayarak ekleyin.
- Su ve tavuk suyunu ekledikten sonra karıştırın ve kısık ateşte dinlenmeye bırakın.
- Kestanelerin kabuklarını çizerek haşlayın ve kabuklarını soyun.
- Pilavın üzerine demlenmek üzere dizin.
Salamura
Bu sos hindi etinin kokusunu almak ve yumuşatmak amaçlı yapılır.
Malzemeler:
- 1 adet limon
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 1-2 dal biberiye
- 2 çorba kaşığı deniz tuzu
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çorba kaşığı tane karabiber
- SuHazırlanışı:
- Hindiyi geniş bir tencereye alın.
- Tüm baharatları, sirkeyi ve limonu üzerine koyun ve üzerine çıkana kadar su doldurun ve 24 saat bekletin.
Baharatlı Tereyağı (Herb Butter)
Malzemeler:
- 300 gr tereyağı
- 3 dal taze kekik
- 2 dal biberiye
- 1 diş sarımsak
- 1 tutam tuz
- Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kâsede ezerek eritin. Tüm baharatları ve sarımsağı ince şekilde doğrayın ve tereyağı ile karıştırın.
Hindi Dış Sosu
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı ketçap
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 çorba kaşığı paprikaTüm malzemeyi hindinin dışına sürmek için karıştırın.
Yılbaşı Hindisi
Malzemeler
- 1 adet bütün hindi
- 1 adet elma
- 1 adet portakal
- 1-2 dal biberiye
- 1-2 dal kekik
Salamura yapılmış yıkanmış ve kurulanmış hindinin içini taze baharat ve kabaca doğranmış meyve ile doldurun.
Sebze Ve Dekor
Malzemeler
- 400 gr brokoli
- 3 adet havuç
- 1 adet nar
- 1 adet portakal
Brokoli ve havucu haşlayın.
Nar ve portakal ile süsleyin.
Yapılışı
- Bütün hindiyi sıcak su ile yıkayın. Derin bir kapta salamura için limon, sirke, tuz, karabiber ve şekeri ekleyin.
- Kekik ve biberiyeyi ekleyin ve üzerini dolduracak şekilde su ile doldurun ve 1 gece suda bekletin.
- Ertesi gün salamura suyundan hindiyi alın ve sıcak su ile yıkayın.
- Hindiyi tepsiye alın ve peçete ile kurulayın.
- Hindinin derilerini parmaklarınız ile açarak genişletin ve baharatlı tereyağını derinin altına ovarak yerleştirin.
- Hindinin iç kısmına da ovarak tereyağı sürdükten sonra portakal, elma, biberiye, kekik yerleştirin.
- Hazır olan hindiyi fırın pişirme poşetine yerleştirin ve ağzını hava almayacak şekilde bağlayın. 170 derecede 1 saat 30 dakika fırınlayın.
- Fırında pişen hindiyi poşetinden çıkarın ve dış sosunu fırça yardımıyla sürün. Poşetteki hindinin öz suyunu üzeri kızaran hindinin üzerine ara ara dökün ve 180 derece de üzeri kızarana 30 dakika kadar fırınlayın.
Sunum
- Geniş bir sunum tabağının altına iç pilavı yerleştirin.
- Hindinin içerisinden baharat ve meyveleri alın ve yerini pilav ile doldurun.
- Kestaneleri pilavın kenarlarına yerleştirin.
- Hindinin arka kısmını kapatacak şekilde sote sebzeleri yerleştirin ve nar ve portakal ile servis edin.