Vegan giyim, tüm ihtiyaçların tamamen bitkisel kaynaklardan karşılanması anlamına geliyor. Yapımında hayvanlardan elde edilen kuş tüyü, angora, kaşmir, tiftik, ipek, yün, alpaka, keçe, kürk, deri, nubuk, süet bulunan; hayvansal malzemelerle yapılmış ve hayvansal yapıştırıcılarla yapıştırılmış ayakkabı ve çantalar; inci, midye ve istiridye kabukları, kemik ve boynuz gibi hayvanlara ait parçalar ve malzemeler kullanılan giyim ürünleri ve aksesuarlar kullanılmıyor.
Moda sektöründe ipin ucunu kaçıran arz-talep dengesi ve bir giydiğini neredeyse bir daha giymemek haline gelen tüketim çılgınlığı, giyim sektörünü de hayvancılığın sürdürülebilmesini sağlayan geniş bir endüstri haline getiriyor. PETA’nın açıklamasına göre, her yıl milyonlarca büyük ve küçükbaş hayvan, derileri ve tüyleri için rutin olarak işkence görüyor veya katlediliyor; boynuzları ya da kuyrukları kesiliyor.
Hayvanları vücudunuzdan ve dolabınızdan çıkarmak için giyim ürünlerini seçerken, üzerlerindeki etiketlere göz atmak yeterli. Sektördeki birçok perakendeci marka seçenek sunan bir vegan filtresine sahip. Birçok ünlü isim de vegan giysileri tercih ederek kullanıyor ve tanıtımlarını yapıyor.
Paul Pogba ve vegan kramponları
Fransa Milli Takımı ve Manchester United’ın futbolcusu Paul Pogba, bir ilke imza atarak vegan ve geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen kramponlarıyla sahaya çıktı.
Moda ve tasarıma ilgi duyan futbolcu, karantina döneminde ünlü bir tasarımcı ile iş birliği yaparak vegan krampon fikrini geliştirdi ve bağcıksız kramponlar ünlü bir spor giyim firması tarafından, sınırlı sayıda satışa sunuldu.
Vegan ayakkabı nedir?
Vegan ayakkabılar mantar, muz ve elma gibi bitkilerden veya poliüretan, mikrofiber ve kauçuk gibi sentetik malzemelerden yapılabilir. Ayakkabıları vegan yapan şey, deri, süet ve yün gibi hayvansal kaynaklı herhangi bir malzeme içermemeleridir. Bir ayakkabıyı ya da çantayı satın almadan önce üretici firma ile iletişime geçebilir ve yapıştırıcı malzemenin hayvansal mı yoksa sentetik mi olduğu konusunda bilgi edinebiliriz.
Vegan ayakkabılar çevre dostu mu?
Vegan ayakkabılar deri olanlardan daha fazla çevre dostu ancak vegan ayakkabılarınızın gezegeni kurtardığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Temel motivasyon hayvan zulmünü azaltmaksa, bu ayakkabılar bu amaca ulaşabilir. Genel sürdürülebilirlik konusundaysa durum daha karmaşık. Sentetik derilerin çevresel ayak izi, hayvan türevli malzemelerden çok daha küçüktür, evet. Çevre bilincine sahip tüketiciler ayrıca geri dönüştürülmüş plastik veya lastik, kanvas, mantar, hindistancevizi atığı ve hatta ananastan yapılmış vegan ayakkabıları tercih edebilirler. Ancak suni deri ve kürkler genellikle sentetik, petrol bazlı malzemelerden yapılır. Teknik olarak, dünyanın dört bir yanındaki sahillere vuran ucuz plastik ve köpükten parmak arası terlikler de vegandır. Ancak şirketler, görüntüyü daha cazip kılmak için kimyasallar kullanmaktan geri durmuyorlar.
Kaynak:
https://vegnews.com/
https://www.peta.org/
https://www.gearpatrol.com/