Vitamin takviyelerinin içinden, beyniniz için sadece tek bir tanesini seçmek zorunda kalsaydınız, D vitamini en iyi seçim olurdu.
D vitamini kemik sağlığına faydalı olmanın haricinde, beyin söz konusu olduğunda da nöronları hasardan korur ve mesajların iletilmesinde görev alır. Sağlıklı ruh hali ve düzgün bir hafıza için gereklidir. Depresyon, şizofreni, demans, Alzheimer ve Parkinson dahil birçok nörolojik bozukluk, D vitamini eksikliği ile ilişkilidir.
Güneşin az görüldüğü kış aylarında depresyon olasılığı daha fazladır. Mevsimsel duygu durum bozukluğu, kışın yoğun bir sis gibi iner. Genellikle sonbaharda başlar ve ilkbahara kadar sürer. Bazı durumlarda yıl boyunca devam edebilir.
Yaşlandıkça, D vitamini eksikliği beyni başka şekillerde de etkileyebilir. Öyle ki, bir dizi çalışma sonucunda, yaşlılarda azalmış bilişsel işlev olarak ortaya çıkabildiği ve bunama riskini önemli ölçüde arttırdığı bulundu.
D3 vitamini, güneş ışınlarındaki ultraviyole B’ye (UVB) maruz kalındığında ciltte üretilir. Vücutta, kanda dolaşan D vitamini formu olan 25(OH)D’ye dönüştürülüyor.
Her şey, güneş ışığının dünya yüzeyine ulaşma açısı olan Zenit açısına bağlı. Dünyanın 37º veya daha yüksek kuzey enlemindeyseniz, ekim ayının sonuna doğru vücudunuz D vitamini üretmeyi durduruyor.
Karaciğer bir miktar D vitamini depolayabilmesine rağmen, kaynakları sınırlıdır. Ekim ayının sonunda bu kaynaklar tükenir.
Dünyada tahminen bir milyar insan D vitamini eksikliği yaşıyor. Emzirilen bebekler, yaşlılar, güneşe sınırlı olarak maruz kalanlar, yüksek enlemlerde yaşayanlar ve koyu tenli insanlar, özellikle daha az D vitamini üreten gruplar.
Neyse ki, D vitamini dışarıdan takviye edilebilir. Takviye kaynaklarının en iyileri somon gibi yağlı balıklar ve balık yağıdır. Yağlı balıklardan sonraki en iyi kaynak, kuzu eti gibi yüksek yağ içeriğine sahip etlerdir. D vitamini yağda çözünür, bu nedenle diyet kaynakları optimal emilim için yağ içermelidir.
Yumurta da iyi bir D vitamini kaynağıdır. Bitkisel gıdalar, D3 kadar etkili olmasa da yine de faydalı olan D2 vitamini içeriyor. D3, vücutta güneş ışığının varlığında sentezlenen formdur ve en yararlı form olarak kabul edilir.
Ne kadar D vitaminine ihtiyaç duyarız?
Günlük D vitamini ihtiyacı Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yetişkin bireyler için 400-800 IU, yeni doğan bebekler için 400 IU ve 65 yaş üstü için de 600 UI olarak tavsiye edilir.
Takviyeler
D vitamini takviyesi olarak D3 takviyeleri en doğru seçim olabilir.
D vitamini için güneşe ihtiyacımız var. Cilt kanseri riski nedeniyle kendimizi örtmeyi veya güneş kremi kullanmayı tercih etsek de doğal olarak D vitamini içeren veya D vitamini ile takviye edilmiş yiyeceklerden yeterince yiyemeyen herkes, krem kullanmadan, kısa bir süre güneşe maruz kalmayı ve D vitamini takviyesi almayı hedeflemeli.
Beynimizin D3 vitamini ile yeterince desteklenmesini sağlamak hayati önem taşıyor.
Kaynak: https://medium.com/