Hamile bireyin bebeğinden farklı Rh grubuna sahip olması durumunda, oluşan uyumsuzluk hamilelik sırasında ve sonrasında tıbbi sorunlara neden olabilir.
Rhesus (Rh) faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde görünebilen kalıtsal bir proteindir. Rh pozitif en yaygın kan grubudur ve kişinin kırmızı kan hücrelerinin bu proteine sahip olduğu anlamına gelir. Popülasyonun geri kalanı Rh negatiftir.
Negatif Rhesus (Rh) halinin hamilelikte belirli etkileri olabilir. Ancak doğru tıbbi bakım ile Rh uyuşmazlığı olan kişiler ve bebekleri sağlıklı bir hamilelik ve doğum yaşayabilirler.
Rh faktörü ve hamilelik
Rh negatif olanlar, kendi kan gruplarından sağlık sorunları yaşamazlar. Ancak Rh pozitif bir eşten hamile kaldıklarında, fetüs RH pozitif kanı miras alırsa komplikasyonlar olabilir.
Hamilelik sırasında, fetüsten gelen kan plasentayı geçip ebeveynin kanına girebilir. Ebeveynin bağışıklık sistemi, bu kanı yabancı madde olarak algılayarak Rh pozitif kana karşı antikor üretebilir. Bu Rh uyuşmazlığı fetüse veya yeni doğana zarar verebilir.
Uygun test ve bakım, farklı Rh faktörlerine sahip ebeveyn ve çocuk için riski azaltabilir.
Rh faktörü testi
Uzmanlar, her hamileliğin başında Rh testi yapılmasını önerirler. Rh uyumsuzluğunun farkında olmak, hamilelik boyunca düzenli antikor taraması yaptırmak, diğer ebeveynin Rh durumunu test etmek ve amniyosentez yoluyla fetüsün Rh durumunun belirlenmesi, potansiyel riskleri en aza indirmek için çok önemlidir. Rh taraması ve antikor testi, basit kan testlerini içerir ve genellikle ebeveynler için hızlı ve ağrısızdır.
Uyuşmazlık
Testlerin sonucu Rh uyumsuzluğunu ortaya çıkardığında, bu gelişmekte olan fetüs için birtakım risklere yol açabilir. Yeni doğanda anemi, sarılık ve düşük kas tonusu gibi sorunlar görülebilir.
Rh uyuşmazlığı yaşanırsa, annenin bağışıklık sistemi fetüsün kanına saldırabilir. Fetüsün üretebileceğinden daha fazla kan hücresi kaybetmesi anemiye neden olabilir.
Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşıdığından, fetüsün yeterince oksijen alamaması yeni doğan sarılığına yol açabilir.
Bu durum fetüsün içinde sıvı birikmesine neden olursa ve bu daha fazla sorun yaratabilir.
Önlem ve tedaviler
Ebeveyn antikorları hamileliğin erken döneminde önlenebilir. Antikorlar gelişemezse, büyüyen fetüsün sağlığını etkileyemez. Doğumdan önce immünoglobulin tedavisi Rh uyumsuzluğu semptomlarını azaltabilir.
Bazı Rh uyumsuzluğu vakaları için, erken doğum en iyi seçenek olabilir. Fetüsün akciğerleri geliştikten sonra, bir tıp uzmanı doğumu başlatmayı önerebilir.
Bazı durumlarda doktorlar doğumdan sonra kan değişimi önerebilirler. Değişim transfüzyonu özellikle sarılıkla doğan bebekler için faydalıdır.
Fototerapi tedavisi seçeneği ile bebek mümkün olduğunca fazla ışığa maruz bırakılır. Bu, yeni doğanın kanındaki bilirubin seviyelerini düşürmeye ve aynı zamanda sarılık tedavisine de yardımcı olabilir.
Her hamilelik benzersizdir, bu nedenle bireyler kendileri için doğru tedaviyi belirlemek üzere bir hekime danışabilirler. Rh uyuşmazlığı yaşayan kişiler için birçok test ve tedavi seçeneği mevcuttur. Düzenli tedavi ile Rh uyuşmazlığı olan hamileler, sağlıklı bir hamilelik ve doğum yaşayabilirler.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com