“Kahvaltıyı kral, öğle yemeğini prens ve akşam yemeğini fakir gibi yemeli” öğüdünü kronobiyoloji bilimi de destekliyor.
Uzun süredir devam eden “Yapılmalı mı-yapılmamalı mı” tartışmasının kökleri, erken yemek yemenin bir oburluk olduğu görüşünün benimsendiği Orta Çağ’a kadar uzanıyor. İnsanlar ta o zamandan beri bu öğünün yararları veya zararları hakkında tartışıyorlar.
Beslenme uzmanlarının sağlıklı yaşamak için atlanmaması gereken öğün olarak gösterdikleri kahvaltının önemi, bilimsel araştırmalarla da ortaya konuluyor. Araştırmacılar, kahvaltı yapmanın daha düşük vücut ağırlığı ve daha güçlü sağlık ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulmaya devam ediyorlar.
2020 tarihli bir incelemede kahvaltıyı atlamanın obezite riski; yakın zamanda yapılan bir başka çalışma da kahvaltı etmenin daha düşük kalp hastalığı, Tip 2 diyabet, felç ve metabolik sendrom oranları ile ilişkili olduğunu buldu. Çalışmadaki katılımcıların, akşam yemeği yerine kahvaltı yaptıkları zaman vücutlarının yağları daha iyi parçalayabildiğini ve atabildiğini gördüler.
Kronobiyoloji alanındaki çalışmalar, kahvaltı atlamayı daha yüksek vücut kitle indeksine bağlayan bir grup genetik varyant olduğunu, kahvaltı yapmanın vücudun iç saatlerini düzenleyebildiğini ve kahvaltısız tek bir günün bile zararlı etkilere neden olduğunu gösteriyorlar.
Sirkadiyen sistem, vücudun işlevlerini en iyi şekilde çalışacak şekilde senkronize eden bir tür dahili zaman tutma sistemidir. Bu sistem bizi uyumaya, uyanmaya, yiyecekleri sindirmeye ve enerjiye sahip olmaya hazırlamaya yardımcı olur. Vücudun tüm operasyonlarını gün boyu maksimum verimde sürdürmesi verimsiz bir çalışma haline dönüşebilir. Metabolizmanız, enerjiniz, iştahınız, dikkatiniz ve diğer birçok şey, gündüz-gece vardiyaları tarafından ayarlanan dahili saatlerinize bağlı olarak gün boyunca dalgalanır. Vücudunuzun dahili zaman sistemi, sabah yemeğini tercih eder ve gece geç saatlerde yemek yemeye kötü tepki verebilir.
Yeni yapılan araştırmalara göre insan vücudu, günün farklı saatlerinde, yiyecekleri farklı şekilde metabolize ediyor; gündüz/gece döngüsü sırasında, yemeklerin zamanlaması, alınan yiyeceklerin nasıl oksitlendiğini veya depolandığını etkiliyor ve kahvaltı, saat genlerinin ifadesini, yemek sonrası glisemik yanıtı ve sindirimin diğer yönlerini iyileştirecek şekilde değiştirebiliyor.
Tüm bu çalışmalar birlikte ele alındıklarında, insan vücudunun, gündüzü uyanık ve geceyi uykuda geçirmesi gibi, sabah öğününü de yemek için yaratıldığını gösteriyorlar. Aralıklı oruç tutma biçimlerini uygulayanlar arasında yapılan kahvaltı araştırması da insanların kahvaltı yapıp akşam erken saatlerde yiyecek alımını kesmelerinin daha iyi olacağını gösteriyor.
Kaynak: elemental.medium.com