Belirli bir yaşın üzerindeyseniz, formda kalmak istiyor ama sakatlanmaktan korkuyorsanız, egzersizi tamamen bırakmak yerine, bunun için çözüm üretebilirsiniz.
Sorun sadece fiziksel değil. Duygusal olarak da eskiden, çok çaba harcamadan elde ettiğiniz bir şeyi artık yapamayacağınızı kabullenmek kolay değil. Yaş aldıkça, az ve fazla yapmak arasındaki dengeyi bulmak zorlaşıyor.
Kendinizi fiziksel olarak zorlamayı seven, aktif bir insansanız, yaralanmayı veya sakatlanmayı gençken pek düşünmezsiniz. Ancak kırklı yaşların ortalarından itibaren, özellikle kas çekmeleri ve hasarlı tendonlar gibi sıkıntılar yaşamaya başlarsınız. Gençliğinizde kendi kendine, biraz dinlenme ve küçük bir tedaviyle ortadan kalkan sorunlar, orta yaşlara yaklaştıkça sıkıntı çıkarabilir. Sağlıklı kalabilmek için vücudunuzu ne kadar zorlayabileceğiniz konusunda düşünmeniz ve planlama yapmanız gerekir.
Yetersiz Egzersiz
50’li yaşlarda birçok insan düzenli egzersiz yapmaktan vazgeçiyor. 60’lı yaşlarının ortalarına geldiklerinde, ¾’ü tamamen bırakıyor. Sağlık uzmanları egzersizin her yaştan insan için, neredeyse her zaman iyi olduğu konusunda ısrar ediyor.
Egzersiz, birçok fiziksel fayda sağlar. Son araştırmalar, 40 ile 61 yaşları arasında aktif olmayan ancak aktiviteyi artıran yetişkinlerin yaşam kaybı riskinin yüzde 35, kalp krizine bağlı yaşam kaybı riskinin yüzde 43 ve kansere bağlı yaşam kaybı riskinin de yüzde 16 azaldığını ortaya koyuyor.
Egzersiz ayrıca hafızayı güçlendirir ve bunamanın önlenmesine yardımcı olabilir. Ruh halini iyileştirebilir, kaygı ve depresyon semptomlarını hafifletebilir.
Vücudu Zorlamanın Tehlikeleri
Vücudunuz yaşlandıkça daha zor iyileşebilir. Aşırıya kaçmanın sonunda, mevcut yaralanmaları ağırlaştırabilir ya da yenilerini yaratabilirsiniz.
Alabileceğiniz 7 Önlem:
- Isınmak
Yorucu bir şey yapmadan önce her zaman ısınmaya dikkat edebilirsiniz.
- Uygunluğu değerlendirmek
Fiziksel uğraşlar söz konusu olduğunda her zaman kapasitenizi ölçün. Akıllıca seçimler yapın.
- Daha az yoğunlukta egzersiz seçmek
Yapacağınız egzersiz ne olursa olsun, orta dereceli ve hafif faaliyetlerle değiştirmek yaralanma riskinizi azaltır. Tempolu yürüyüş, bisiklete binme, su aerobiği, dans, paten kayma, çiftler tenisi ve çim biçme makinesini itme orta dereceli egzersizlere ve yüzme, koşma, merdiven çıkma, dövüş sanatları, aerobik, hızlı veya yokuş yukarı bisiklet sürme de hareketli aktivitelere örnek olarak verilebilir.
- Cross-training
Aynı kasları tekrar tekrar çalıştırmak yerine, aktivitelerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Bir gün tenis oynarsanız, sonraki gün yürüyüşe çıkabilirsiniz.
- Doğru ekipmanı kullanmak
Doğru ayakkabı gibi doğru kıyafetlerin giyilmesi ve doğru koruyucu ekipmanlarının kullanılması da çok önemlidir.
- Vücudu dinlemek
Stres ve gerginlikleri daha fazla ciddiye almaya ve uyarı sinyallerini tespite daha fazla dikkat etmeye bakmalısınız. Daha fazla mola verip ve herhangi bir acı hissettiğinizde yaptığınız şeyi tamamen durdurmalısınız.
- Doktora gitmek
Doktorlar sadece göğüs ağrıları, ciddi kesikler ve kırık kemikler gibi problemler için değil, bir türlü geçmeyen yaralar için de gereklidir. Yara ve sakatlıkların, kendi kendilerine ortadan kalkmasını beklemek bir seçenek değildir.
Kaynak: medium.com