Yapılan bilimsel bir çalışma, gözlerin insanın biyolojik yaşını, genel sağlık durumunu ve yaşam süresini tespit edebildiğini ortaya koyuyor.
Beş duyu organının belki de en hassası olan gözlerimiz, sandığımızdan daha fazla işleve sahip. Görme sürecindeki son aşamada görüntü, retina sayesinde, beyinde yorumlanabilen sinyallere dönüştürülür. Bilim insanları, yeni bir çalışma ile retinaya bakarak biyolojik yaşı hesaplayabilen bir uygulama geliştirdiler. Yapay zekâ ile geliştirilen makine öğrenimi modeli, az hata payına sahip bir algoritma ile retinalar üzerinden biyolojik yaş hesaplama yöntemini uygulayabiliyor.
Makine öğrenimi, insanların gözden kaçırabileceği büyük miktarda veri kalıplarını tanımlayabiliyor. Araştırmayı yürüten bilim insanları, bir kişinin yaşam süresini dikkate değer bir doğrulukla tahmin etmek için retinalarının durumunu inceleyerek, hızlı yaşlanıp yaşlanmadığını ve biyolojik yaşını hesaplayabiliyor. Algoritma bir insanın retinasının asıl yaşından 1 yaş daha yaşlı olduğunu saptarsa o insanın gelecek 11 yıl içerisinde tüm nedenlere bağlı herhangi bir sebeple hayatını kaybetme olasılığı %2, kardiyovasküler hastalık veya kanser dışındaki bir nedenle ölüm riski de %3 artıyor.
Çalışma, göz küresinin arka bölümünün 80.000’den fazla görüntüsünü içeriyor. Bilim insanları bu görüntüleri, önemli bir tıbbi geçmişi olmayan 11.052 denekten elde ettiler. Derin öğrenme modeli, ortalama 3,5 yıllık bir hatayla, retina ve kronolojik yaş arasında güçlü bir korelasyon ortaya çıkardı.
Geçmişte göz üzerinde yapılan çalışmalarla bilim insanları kardiyovasküler hastalıklar, böbrek rahatsızlıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini tahmin edebilmeyi başardılar. Ancak mevcut çalışma, retina ile yaşlanma faktörünü ve yaşam sürecini bağlayan ilk çalışma olma niteliğini taşıyor ve retinanın yaşlanmayla ilişkili hasara karşı oldukça hassas olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor. Retinadaki kan hücreleri, damarlar ve sinirler sayesinde bireyin beyin ve damar sağlığı hakkında bilgi sağlanıyor.
Bu büyük araştırmanın bulguları sadece gözlemsel. Bilim insanları retina yaşını neyin yönlendirdiğini ve retinayla yaşam süresi arasındaki biyolojik bağlantıyı tam olarak tanımlayamıyorlar. Gözün retinasının yaşlanma ve yaşam süreci ile yakından ilişkili biyolojik bir belirteç olması oldukça dikkate değer.
Retinanın 5 dakikadan kısa süren taraması sonucunda eğer bilim insanları bu doku tabakasının vücudun geri kalanıyla nasıl bağlantılı olduğu hakkında daha fazla şey öğrenebilirlerse, ileride kişiselleştirilmiş sağlık müdahalelerinde tarama aracı olarak retinal görüntüleme kullanılabilir ve doktorların ellerinde yeni ve mükemmel bir tetkik ve teşhis kaynağı olabilir.
Kaynak: drmichaelhunter.medium.com