Kefir ve kombucha, sağlığa birçok faydası bulunan, farklı şekilde üretilen fermente içeceklerdir. Fermantasyon mayaların, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların şeker veya glikoz moleküllerini parçalaması ve gıdaların bozulmadan saklanmalarının en eski ve organik yollarından biridir. Kefir genellikle süt, kombucha ise yeşil veya siyah çay bazlıdır.
Kefir
Kefir mayası, kefir üretiminde kullanılan ana maddedir. Polisakkaritler ve süt proteinleri olarak bilinen kompleks şekerlerle bağlı bir maya ve bakteri kombinasyonudur. Sütle karıştırılarak 18-24 saat bekletildiğinde fermente olur. Sonrasında kefir taneleri sıvıdan çıkarılır.
Su kefiri olarak bilinen daha az popüler türü, kefir tanelerinin sade su veya hindistan cevizi suyu ve şeker ile yapılanıdır.
Süt bazlı kefir kremsi bir dokuya sahiptir. Ekşi bir tadı vardır. İçine şeker, çeşitli meyveler veya vanilya gibi farklı tatlar eklenebilir.
K2, B1 ve B2 vitaminleri, biotin, amino asitler, kalsiyum, folik asit ve magnezyum içerir.
Kefirin anti-enflamatuar, anti-mikrobiyal, yüksek kolesterolü düşüren, bağışıklık sistemi fonksiyonunu modüle eden, kronik kabızlığı ve peptik ülseri tedavi eden iyileştirici etkileri bulunur.
Kombucha
Kombucha şeker, bakteri ve çaydan yapılır. Simbiyotik bir maya ve bakteri kültürünün, siyah veya yeşil çay ile karıştırılmasıyla üretilir. Karışım 10-14 gün bekletilirken tatlandırmak için şeker eklenir. Fermente olduğunda üzerinde kalın, yapışkan simbiyotik bir maya ve bakteri kültürü katmanı oluşur. Bu katman kepçe ile alınabilir. Birçok kez yeniden kombucha üretmek için kullanılabilir.
Kombucha sirkemsi zengin bir aromaya sahiptir. Asetik asitten gelen karbondioksit molekülleri ve fermantasyon sırasında açığa çıkan gazlar yüzünden genellikle gazlı ve acıdır. Nane, meyve, zencefil ve zerdeçal gibi çeşitli baharat ve aromalarla tatlandırılabilir.
C vitamini, B12, B2, B1, B6 vitaminlerini içerir ve içinde iyot, çinko, demir, klor, bakır ve fosfor bulunur.
Kombucha antioksidanlar bakımından zengindir; yağ kaybını destekleyebilir, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir, anti-mikrobiyal olduğu için vücuttaki zararlı organizmalarla savaşabilir ve karaciğer toksisitesini azaltmayı destekleyebilir.
Ülkemizde henüz fazla popüler değildir.
Her iki içecek de probiyotiklerle doludur ve bağırsak sağlığı ile genel sağlığa katkıda bulunurlar. Farklı miktarlarda iyi bakteri türlerine sahiptirler. Her iki içeceğin beslenme profili, kullanılan sütün türü veya eklenen şekerin miktarı gibi üretimlerinde kullanılan bileşenlere bağlıdır.
Bazıları kefir ve kombucha’yı karıştırarak tek bir içecek olarak tüketirler. Fermente olmuş su kefiri ve kombucha karıştırılarak kefir taneleri ve simbiyotik kültür çıkarıldıktan sonra karışım hazır olur.
Kaynak: drbrettberner.medium.com