Lazerle cilt yenileme nedir, kimler için güvenlidir, ne gibi sonuçlar doğurabilir, iyileşme süreci ne kadardır ve potansiyel riskleri nelerdir?
Lazerle cilt yenileme, medikal estetik alanında uygulanan bir metot ve yeni cilt hücrelerinin büyümesiyle kolajen üretimini teşvik etmek için, cildin üst katmanlarını soyma prensibi ile işliyor. Cildin en üstünden çok ince bir tabaka kaldırılarak cildin düzleşmesi ve kolajen dokunun gerginleştirilmesi sağlanıyor. Bu işlem, ince çizgilerin, güneş hasarının, diğer yaşlanma belirtilerinin, görünür yara izlerinin ve bazı cilt rahatsızlıklarının görünümünü azaltmaya yardımcı olabiliyor.
Lazerle cilt yenileme nedir?
Lazerle cilt yenileme; dermatoloğun lazeri cilde yönlendirmesiyle epidermis olarak bilinen cildin üst tabakasını ve cildin ikinci tabakası olan dermisin dış hücrelerini kaldırma prosedürü olarak tanımlanabilir. İşlem, yeni cilt hücrelerinin büyümesini ve cilde yapısını veren kolajen üretiminin devreye girmesini sağlar.
Lazerle cilt yenileme, yaşlılık lekeleri, yara izleri, ince çizgi ve kırışıklıklar, siğiller, doğum lekeleri, geniş gözenekler ve güneş hasarı gibi sorunların giderilmesi için uygulanabilir.
Prosedür ablatif, yani cildin yaralanmasını gerektiren bir işlemdir. Ağrı ve cilt hasarı dahil olmak üzere yan etkileri olabilir. Ablatif olmayan lazer tedavisinin yan etki riski daha düşük, sonuçları daha az belirgindir.
Dermatologlar, lazerle yüzey yenilemeden önce, kişinin tıbbi geçmişini alarak cilt tedavileri önerebilirler. Potansiyel faydaları ve riskleri, iyileşme ve işlem sonrası bakımı açıklayabilirler. Seansları, tedavi edilen alana bağlı olarak 30-120 dakika sürebilir. Ağrılı bir işlemdir, bu nedenle doktor lokal ya da genel anestezi uygulayabilir. İşlem sonrasında cilt koruyucu bir bandajla sarılabilir.
Lazerle cilt yenileme sonrası bakım önemlidir. Dermatoloğunuz, iyileşirken cilde nasıl bakım yapılacağı konusunda size ayrıntılı bilgiler verebilir.
Nasıl sonuçlar beklenebilir?
Lazer cilt yenileme işleminden sonra ciltte birkaç gün sürebilen ağrı ve tahriş olabilir. 1 yıla kadar UV hassasiyeti görülebilir.
Cilt genellikle daha dolgun, daha yumuşak, pürüzsüz veya daha nemli görünebilir; yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar ve matlık daha az fark edilir.
Yara izi gibi sorunlar söz konusu olduğunda etkileri kalıcıdır, iz bir kez geçtiğinde bir daha geri gelmez. Ancak yaşlanmanın gözle görülür belirtileri açısından sonuçlar kalıcı değildir. Sonuçların korunabilmesi için lazerle cilt yenileme işlemi tekrarlanabilir.
Lazerle cilt yenileme işlemini kimler yaptıramaz?
İşlem sonucu yara izleri gelişebileceğinden keloid yara izi olanlar, çok koyu tenliler, derin kırışıklıkları olanlar, oral izotretinoin alanlar, uçuk çıkarmış olanlar, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları olanlar ve yakın zamanda kimyasal peeling yaptırmış olanlar lazerle yenileme işlemini yaptıramazlar.
Herhangi bir kozmetik prosedürde olduğu gibi yetenekli ve deneyimli bir sağlık uzmanı seçmek ve tedavinin riskleriyle yararları hakkında bilgi almak önemlidir.
En ideal yöntem daima size en uygun olan yöntemdir.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com