Hepatit C virüsü taşıyan kadınlar, erkeklerden farklı sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Hepatit C, tedavi edilmediği takdirde karaciğerde uzun süreli hasara neden olabilen viral bir hastalıktır.
Bulaşma
Hepatit C, enfekte kanla temas yoluyla bulaşabilen bir virüs.
Erkeklerde ve kadınlarda bulaşma arasındaki temel farklardan biri, kadınların doğum sırasında Hepatit C virüsünü bebeğe bulaştırabilmeleri. Ancak emzirme yoluyla bebeğe veya sarılma gibi temas yoluyla başka bir kişiye bulaşmıyor.
Kişi Hepatit C virüsünü ilk aldığında akut bir enfeksiyon yaşıyor, bu durum bazen uzun süreli olup şiddeti değişen semptomlara neden olabiliyor.
Bazıları da virüsü sistemlerinden temizliyor ve başka belirtiler göstermiyorlar. Kadınların Hepatit C virüsünü temizleme olasılığı erkeklerden daha yüksek. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de kadınlarda östrojen seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Belirtiler
Hepatit C, ilerleyene kadar nadiren semptomlara neden oluyor. Çoğu zaman, başka bir durum için kan testi yaptırıldığında belirleniyor. Bununla birlikte, tükenmişlik, kaşıntı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, karın ağrısı, cilt veya gözlerin sararması gibi belirtiler görülebiliyor. Bu semptomlar spesifik değil; yani altta yatan birçok neden de bu durumlara yol açabiliyor.
Teşhis
Hepatit C’yi kan testleri yoluyla teşhis edilebiliyor. Önce, Hepatit C virüsü antikorları test edilerek kişinin virüse sahip olup olmadığı görülebilir. Ayrıca virüsün aktif belirtileri test edilerek kişinin viral yükü ölçülebilir.
Bebeği olan bir kadının testi pozitifse, bebeği en erken 18 aylıkken virüs için test edilebilir. Bundan önce yapılan testler her zaman doğru sonuçlar vermeyebilirler.
Tedavi
Kişilerde, Hepatit C’den kaynaklanan siroz gibi yapısal anormallikler olmadığı sürece, ilaçlar birçok insanın virüsü temizlemesine yardımcı olabilir. Hepatit C’nin tüm genotipleri, yeni antivirallere karşı oldukça hassastır. Hepatit C enfeksiyonunun ileri evrelerinde olan ve zaten sirozu olanlar, tedaviye çabuk yanıt veremeyebilir.
Hepatit C önlenebilir mi?
Glikoz monitörleri de dahil, iğne ve benzeri ekipmanın başkalarıyla paylaşılmaması; dövme veya piercing yaptırırken, sterilizasyon teknikleri ve uygulamaları hakkında soru sorulması; sağlık merkezlerinde, ucu sivri keskin nesnelerin doğru şekilde imha edilmesi gibi güvenlik önlemlerinin alınması; seks sırasında kondom kullanılması; jilet, diş fırçası, tırnak makası ve küpe gibi kanla temas eden kişisel bakım ürünlerinin paylaşılmaması gibi önleyici yöntemlere başvurulabilir.
Kaynak:
www.medicalnewstoday.com