Nerede hareket, orada daha güçlü, çevik, sağlıklı ve uzun bir ömürlü bir insan…
Yaşlandıkça, vücudunuzun ne kadar iyi çalıştığı, kavrama gücü, sandalyeden kalkma yeteneği ya da yürüme hızınız gibi şeylerle ölçülür. Hareketsiz bir yaşam tarzı, genel olarak daha kısa bir yaşam demektir. Yaşınız ne olursa olsun, şimdi oturduğunuz koltuktan kalkıp daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam için şansınızı artırmaya ne dersiniz?
Vücudun motor işlevi yaşlandıkça azalır, ancak bunun oranı kişiye göre değişir. Kişinin fiziksel aktivite düzeyi, bir dizi faktör tarafından hızlandırılabilir veya geciktirilebilir.
Yeni bir araştırma, yaşlı insanlar arasındaki zayıf motor fonksiyonunun önümüzdeki 10 yıl içinde daha yüksek hayati riskler anlamına gelebileceğini buldu. 65 yaşında birinin uzun yaşama ihtimali yüzde 14, sandalyeden kolayca kalkma kabiliyeti yüzde 15, kavrama gücü yüzde 22, yürüme hızı yüzde 30 oranlarında azalabiliyor. Bir başka ifadeyle, 65 yaşında ne kadar çok hareket ederseniz, uzun yaşama şansınız o kadar artıyor.
İnsanlar Gerçekten Ne Kadar Yaşayabilir?
Araştırmacılar, zayıf motor fonksiyonları ve yaşam kaybı arasındaki bağlantının, daha genç yaşlardan itibaren geçerli olduğunu söylüyor. 2014’te yapılan bir araştırma, 53 yaşında en kötü motor fonksiyonuna sahip kişilerin, en iyi motor fonksiyonuna sahip insanlara kıyasla, ömrünün 13 yıl daha azalabileceğini buldu. Orta yaşta, fiziksel yetenek testlerindeki düşük performanslar, gelecekte ortaya çıkabilecek hastalık ve yaşlanma süreçlerinin varlığına dair yararlı bir gösterge sağlayabilir.
40-85 yaşları arasındaki insanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, haftada sadece 10-59 dakikalık tempolu yürüyüş veya bahçe işleri gibi fiziksel aktiviteler, hareketsiz insanlara kıyasla yaşam kaybı riskini yüzde 18 azaltıyor. Haftada 2,5-5 saat arasında yapıldığındaysa, bu risk yüzde 31 düşüyor.
Başka bir araştırmaya göre, ağırlıkları ne olursa olsun, hızlı yürüyen yaşlılar, yavaş yürüyenlerden birkaç yıl daha uzun yaşıyorlar.
Kronik ağrı, egzersiz yapmak bir yana, insanları her türlü hareketten caydırabilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, egzersizler kronik ağrıyı azaltmak için ağrı kesici endorfinleri serbest bırakıyor ve vücudun zamanla iyileşmesine yardımcı oluyor.
Ne kadar uzun yaşarsak yaşayalım, bu süre içinde zihnen ve bedenen güçlü ve sağlıklı olmayı tercih ediyoruz. Yaşam boyu fiziksel aktivite, bilişi iyileştiriyor ve bunama başlangıcını durdurmaya yardımcı oluyor.
Elbette, yaşlanmayı tamamen durduramayız ve kaçınılmaz fiziksel gerilememizin tüm yönlerini kontrol edemeyiz. Ancak bilim gösteriyor ki, her yaşta fiziksel aktivite seviyemizi sıfırdan daha yukarıda tutmak, sahip olabileceğimizden daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar.
Kaynak: elemental.medium.com