Fransa’nın Nice şehrinde doğan ve ana malzemesi nohut unu olan Socca, özellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzet. İtalya’da da oldukça meşhur olan ve burada Farinata adıyla bilinen Socca, kolay tarifi ile de bir kez deneyenlerin vazgeçilmezi olmaya aday. Türkiye’de nohut unundan krep olarak tanınan Socca’yı az malzemeli orijinal lezzetinin yanı sıra sevdiğiniz farklı tatlarla da deneyebilirsiniz. Pizza dilimleri gibi üçgen şekilde servis edebileceğiniz Socca ile misafirlerinizden de tam not alacağınıza eminiz.
Nohut unu, su, zeytinyağı, soğan, tuz, karabiber ve biraz biberiye ile yapılan bu tarifin püf noktası, hamurun akışkanlığı ve tavanın bakır olmasında saklı. Tavayı iyice kızdırıp doğru miktarda hamur döktüğünüze eminseniz, kenarları gevrek bu hamur işini layıkıyla yemek için doğru yoldasınız demektir. İşte o basit ama lezzetli Socca tarifi:
Geleneksel Tarif:
Bir su bardağı nohut ununu, ılık suyla ince ve akışkan bir gözleme hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Bir tutam tuz ve yaklaşık bir çay kaşığı karabiberle karıştırdıktan sonra hamuru bir saat kadar dinlendirin. Daha sonra hamurun içine bir orta boy doğranmış soğan ve biraz biberiye ekleyin. 180 derecede ısıtılmış 36 cm’lik yuvarlak fırın tepsisine çeyrek su bardağı kadar sıvı yağ dökün. Cızırtı seslerini duyduğunuz anda içerisine hamuru dökme vakti gelmiş demektir. Ara sıra çevirerek yaklaşık 10 dakika kadar kenarları kahverengileşinceye kadar pişirin.
Uyarlanmış Tarif:
Bu tarifte, unlu yiyeceklerde son zamanların en popüler tercihi olan ekşi maya var. Günümüze uyarlanan bu yaklaşımı denemek istiyorsanız 50 gram ekşi maya ve bir bardak ılık suyu 100 gram un ile karıştırın. Orijinal tarifteki gibi nohut unu kullanmak isteyip de bulamadıysanız, haşlanmış nohuttan püre yapıp 2 yemek kaşığı kadar kullanabilirsiniz. Bu tarifte hamurunuza soğan ve biberiyenin yanı sıra siyah ya da yeşil zeytin, çeri domates, biber gibi sevdiğiniz tatları eklemek serbest. Devamı ise yukarıdaki tarifle aynı ama fırınla uğraşmak istemezseniz, daha pratik bir seçenek olan ocak üzerinde pişirmeyi de deneyebilirsiniz. En çok dikkat etmeniz gereken noktanın, hamurun akışkanlığı ve kızgın bir tava olduğunu tekrar hatırlatalım.
Afiyet olsun!
Kaynak: https://www.bittmanproject.com/