İsmi pek hoş gelmese de balgam olarak bildiğimiz mukus, solunum sistemini filtrasyon ve yağlama ile koruyarak önemli bir görev üstleniyor. Unutmayın ki o olmasaydı nefes aldığımız anda virüsler, alerjenler, toz ve diğer kalıntılar vücudumuza girer ve türlü hastalıklarla başımıza dert açarlardı. Adını ve dokusunu sevmesek de bu yapışkanlı sıvı, bariyer görevi görerek bizi koruyor ve istenmeyen tüm kalıntıların vücudumuzdan atılmasını sağlıyor. İyi ama genzim sürekli dolu, bu kadarına gerek var mı, diyebilirsiniz. İsterseniz önce bu durumun nedenlerine bir bakalım.
Bazen vücut mukusu çokça üretir. Boğazın sık sık temizlenmesini gerektiren bu durum çok rahatsız edici değil mi? Alerji, astım, reflü, soğuk algınlığı ve akciğer rahatsızlıkları, aşırı mukus üretimine neden olabilir. Bu hastalıklar dışında kuru bir iç ortam, sigara içmek, bazı ilaçlar, düşük sıvı tüketimi ya da alkol, çay, kahve gibi sıvı kaybını tetikleyen içecekler gibi çevresel etkenler ve yaşam tarzı faktörleri de buna sebep olabilir.
Mukus üretiminin en olası temel nedeni, öksürük uyaranını tetikleyen boğazdaki kronik tahriştir ve boğazdaki tahrişi reflüden daha fazla tetikleyen hiçbir şey yoktur desek yanlış olmaz. Reflü, mide asidinin boğaza doğru hareket etmesinden kaynaklanır. Asit ve safra yemek borunuza girer ve boğazınızın arkasını tahriş eder, bu da sizi sürekli mukus üretme durumuna sokar. Oysa amaç sadece dokularınızı çözen güçlü aside karşı koruma sağlamaktır. Özetle, aşırı mukus üretiminin en olası temel nedeni boğazınızda öksürmenize neden olan bu kronik tahriştir.
Çözümü Var mı?
Antrasit içeren ilaç uygulamaları, uzun süreli kullanımlarda tedavi etmek yerine durumu daha da kötüleştirebiliyor çünkü asit üreten enzimleri durduruyor. Bu iyi bir şey değil mi diye düşünebilirsiniz. Oysa bir taraftan asiti engellemeye çalışırken diğer taraftan yan etki olarak daha fazla asit üretimine neden olabiliyor. Yani size daha fazla asit veren bir solüsyon alarak asidinizden kurtulmaya çalışmak, çok da anlamlı görünmüyor.
Peki ne mi yapacaksınız? Bunun aslında basit bir çözümü var ve bu kesinlikle semptomları bastırmakla değil, kök nedeni tespit etmekle ilgili. Bununla ilgili müracaat edeceğiniz en uygun adres ise doktorunuz. Önce bu antasitlerden bazılarını nasıl kesmeye başlayacağınız konusunda sağlık uzmanınıza danışmanız gerek. Daha doğal yollarla ve farklı ilaç içerikleriyle dengelenecek asit üretimi, tahrişi ve dolayısıyla mukus üretimini azaltacaktır.
Kaynak: medium.com