Kulak dış, orta ve iç kulaktan oluşan karmaşık bir organdır. İşitme ve dengeden sorumlu iç kulak, kulağın en derin kısmıdır ve temporal kemikte bulunur. Dengenizi ve işitmenizi ona borçlu olduğunuza göre hakkında biraz daha bilgi edinmeye ne dersiniz?
Anatomi
İç kulak labirenti, kulak kanallarının ucunda, temporal kemikteki boşlukta bulunur. Salyangoza benzeyen 10 mm genişliğindeki koklea, dengeden sorumlu sıvı dolu yarım daire kanalları ve dengeyi destekleyen vesitbülden oluşur.
Ses titreşimleri, koklea sıvısında dalgalar oluşturarak beyne sinyaller gönderirler. Başın hareketi ile yarım daire kanallarındaki sıvıda oluşan dalgalar minik tüyleri hareket ettir ve beyne giden sinir sinyallerine çevirirler. Koklea ve yarım daire kanalları arasında da vestibül bulunur.
Dış ve orta kulağı etkileyen çeşitli durumlar olsa da iç kulağı etkileyen faktörler daha sınırlıdır. Bir dizi koşul, iç kulağı etkileyerek işitme kaybına ve denge sorunlarına yol açabilir.
Ağrılar
İç kulakta ağrılar çeşitli koşullar nedeniyle ortaya çıkabilirler:
Otoimmün iç kulak hastalığı: Nadir görülen enflamatuar bir durumdur. Bağışıklık sisteminin iç kulağa saldırmasıyla meydana gelir. İşitme kaybına, kulak çınlamasına, baş dönmesine ve rahatsız edici bir tıkanıklık hissine neden olabilir.
CANVAS sendromu: İç kulakta nöropatik ağrıya neden olabilen nadir bir durumdur.
Tümörler: İç kulağı besleyen sinirlerde gelişen kanserli olmayan tümörler büyüdükçe sinirleri sıkıştırır; işitme kaybı, kulak çınlaması ve denge kaybına neden olabilirler.
Enfeksiyonlar
İç kulak enfeksiyonları genellikle viral ve nadiren bakteriyeldir. Enfeksiyon vestibulokoklear sinirin her iki dalını da etkiliyorsa labirentit, sadece bir dalı etkiliyorsa vestibüler nörit denir. Orta kulağı enfekte eden bakterilerin iç kulağı etkileyen toksinler üretmesiyle ortaya çıkan seröz labirentit ve iç kulağı istila eden bakteriler yüzünden ortaya çıkan süpüratif labirentit iç kulakta meydana gelen bazı hastalıklardır. Rotalarında ilerleyen virüsler sinirlerde uykuya dalabilirler ve semptomlar herhangi bir zamanda alevlenebilirler.
İşitme kaybı
İç kulaktaki kılların veya sinir hücrelerinin hasarıyla işitme duyusunun bir kısmı veya tamamı kaybedebilir. Buna sensörinöral hasar denir. Sensörinöral hasar yaşlanma sürecinde, yüksek seslere maruz kalındığında, Ménière hastalığından, virüsler yüzünden veya bir kafa travmasıyla ortaya çıkabilir.
Denge sorunları
Vestibüler sistem yaralanma, hastalık veya yaşlanma nedeniyle hasar görürse baş dönmesi, sersemlik, mide bulantısı, tükenmişlik gibi denge sorunları baş gösterebilir.
İç kulaktaki kalsiyum karbonat kristallerinin yerinden oynaması ve diğer bölgelere göç etmesi yaygın bir vertigo nedenidir.
İkinci en yaygın nedense hareketsiz oturan birisine hareket ediyor, düşüyor veya dönüyormuş gibi hissettiren vestibüler migren ataklarıdır.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com