Bamya ile hazırlayacağınız yapımı kolay, lezzeti garanti tarif önerilerimiz var.
Bamya Kavurması
Malzemeler:
- 500 gr bamya (ayıklanmış)
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 adet iri domates
- Tuz
- Karabiber
- 1 adet limon
Hazırlanışı:
Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Tencerede ısıttığınız zeytinyağında doğradığınız soğanları ve ince kıydığınız sarımsakları pembeleştirin.
Domatesleri rendeleyin, ardından tencereye soğanların üzerine ekleyin. Domatesleri de kısa bir süre çevirdikten sonra bamyaları ilave edin, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Fazla karıştırmamaya özen gösterin, bamyalar domatesle biraz çevirdikten sonra üzerine 1 limonun suyunu ve 1 çay bardağı ılık su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatıp bamyalar yumuşayana kadar pişirin.
Bamya kızartması
Malzemeler:
- 500 gr bamya (temizlenmiş)
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı un + ½ su bardağı mısır unu
- Tuz
- Karabiber
- Sıvı yağ
- Yoğurt
- ½ demet dereotu
Hazırlanışı
Temizlenmiş bamyaları bir kaba alın. Farklı bir kasede 2 yumurtayı kırıp çatal ile çırpın. Unları da ayrı bir tabağa alıp karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Kızartma yağını ısıtın. Bamyaları önce yumurtaya sonra una bulayarak kızgın yağda kızartın.
Dereotunu ince kıyıp yoğurda ekleyip karıştırın. Kızarttığınız bamyalarla birlikte servis edin.
Kuzu Etli Bamya
Malzemeler:
- 1 kg bamya
- 250 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- 1 büyük soğan
- 3 domates
- 1 limon suyu
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın. Tencerede erittiğiniz tereyağında soğanı pembeleştirin. Soğan pembeleştikten sonra ince kıydığınız sarımsak, rendelediğiniz domatesleri tencereye ilave edip karıştırın.
Ardından kuzu etini de ekleyip tuz ve karabiberle baharatlandırın. Tencerenin kapağını kapatın ve etlerin domatesle yumuşaması için bekleyin. Etler kavrulup yumuşayınca temizleyip ayıkladığınız bamyaları ekleyin.
Çok fazla karıştırmadan -bamyaların dağılmaması için – üzerine 1 limonun suyunu sıkın.
Tencereye bamyaların ve etlerin üzerinin geçecek kadar ılık su ilave edip pişmeye bırakın.
Bamyalı Türlü
Malzemeler:
- 500 gr bamya
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patlıcan
- 2 adet çarliston biber
- 1 su bardağı taze bezelye
- 1 büyük soğan
- 3 domates
- 5 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 diş sarımsak
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Bamyaları temizleyin. Sebzeleri soyup küp küp olacak şekilde doğrayın. Patlıcanın acılığının gitmesi için önceden tuzlu suda bekletmeniz gerektiğini unutmayın.
Soğanı yemeklik doğrayın. Tencerede ısıttığınız yağda soğanı pembeleştirin. Soğan pembeleştikten sonra ince kıydığınız sarımsak, rendelediğiniz domatesleri tencereye ilave edip karıştırın.
Doğradığınız sebzeleri, bezelyeyi ve bamyaları tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Çok fazla karıştırmadan sebzelerin üzerini geçecek kadar ılık su ilave edip pişmeye bırakın. İsterseniz bu yemeğe kıyma da ilave edebilirsiniz.