Kısıtlı beslenme, aralıklı beslenme ya da aralıklı oruç diyeti… Son zamanlarda diyet yapmak isteyenlerin en çok karşılaştığı terimler bunlar ama aslında hepsi aynı şeyi ifade ediyor. Yemeğinizi ne zaman yediğinizin ne yediğinizden daha önemli olduğunu savunan bu yaklaşım, tüm kalorilerinizi her gün ‘yeme penceresi’ olarak adlandırılan belirli bir zaman çerçevesinde tüketmek anlamına geliyor.
Döngünün zaman kısıtlı beslenme olarak nitelendirilmesi için kalori tüketmeden en az 12 saat geçirmeniz gerekiyor. Örneğin, akşam 8’den sabah 8’e kadar olan bir gece orucu. Ama görünüşe göre yeme aralığı ne kadar kısaysa ve oruç aralığı ne kadar uzunsa, o kadar iyi sonuç alınıyor.
Yeme aralığınızın süresi ne olursa olsun, araştırmacılar en önemli şeyin tutarlı kalmanız olduğu konusunda birleşiyor. Kısacası bu, belirli bir süre için değil hayatınız boyunca uygulayacağınız bir yeme tarzı olmalı. Bu nedenle baştan aşırı kısıtlayıcı olmaktansa, ulaşılabilir bir program belirlemek çok daha iyi görünüyor. 12 saatlik bir zaman kısıtlı diyetle başlayıp bunu zamanla aşağı çekmek, daha çok işe yarayabilir.
Bu diyette çay ve sade kahvenin teknik olarak “izin verilir” olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var. Bazı uzmanlar su dışında yediğiniz veya içtiğiniz her şeyin orucu bozduğunu söylerken bazıları da bu içeceklerin oruç tutmanın faydalarını artırabileceğini bile söylüyor.
En uygun zaman aralıkları hangisi?
Hangi 12 saatlik pencereyle başlamanız gerektiği konusunda uzmanların belirli bir yönlendirmeleri yok. Bunun kişiden kişiye değişebileceği görüşü hakim. Bazı insanlar kahvaltı yemeklerini sever ve güne hızlı başlamak için onlara ihtiyaç duyar. Diğerleri öğlene kadar bekler ve daha kısa bir zaman kısıtlı beslenme ile daha kolay başa çıkabilir. Bu kararı kişinin kendi alışkanlıklarına göre vermesi, en doğru yol olarak görünüyor.
Ama elbette yatma saatine çok yakın yemek yemek sağlıklı bir seçim olmayacağından, yeme penceresini günün erken saatlerinde başlatmak daha doğru. Akşam yediğiniz son lokma veya içtiğiniz son yudumunuz ile uyuduğunuz zaman arasında en az üç saat olması da tavsiyeler arasında. Konunun uzmanları vücudun onarıcı uykuya sahip olması için, bu sindirim süresine ihtiyacı olduğu görüşünde.
En önemli şey, dengeli beslenme
Beslenmenin kalitesi her zaman için önemli ancak bazı araştırmaların gösterdiği sonuçlar, ne zaman yediğinizin ne yediğinizden daha önemli olduğunu destekler nitelikte. Bunun temel dayanağı ise bir lokma bile olsa bir şey yediğinizde, tamamlanması saatler süren bir sindirim, emilim ve metabolizma sürecinin tetiklenerek her seferinde vücudu daha çok yıpratması.
Sağlıklı beslenme uzmanları her şeye rağmen en iyi genel sağlık sonuçları için taze meyve ve sebzeler, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenme öneriyor. Zaman aralıklı beslenmede kalori hesabı yapmaya gerek olmasa da elbette abur cuburları sınırlamak sağladığınız faydayı artırır. Meyve suyu, kahvaltılık gevrekler, enerji/protein barları, işlenmiş gıdalar, mısır şurubu/fruktoz/sukroz, kızarmış yiyeceklerden ne kadar uzak durursanız o kadar iyi.
Kaynak: https://medium.com/