İltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid atrit (RA), hayat kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardan biri. Şiddetli ağrı ve şişkinlikle birlikte eklemlerde şekil bozukluğuna varan hasarlara yol açan bu hastalıktan muzdarip olanlar, ilaçlarla belirli bir rahatlama sağlasa da maalesef tamamen iyileşme mümkün olmuyor. Bu nedenle ilaçlara ek olarak doğal çareler arayanların karşısına ise uçucu yağlar çıkıyor.
RA’da ağrı ve iltihaplanma gibi belirli semptomları hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla tamamlayıcı bir terapi olarak uçucu yağlar kullanılıyor. Aktarların kültürel hayatın içinde yer aldığı ülkemizde, uçucu yağların içerdikleri bileşikler nedeniyle birçok hastalık için alternatif olarak kullanılabildiğine hepimiz aşinayız. Ancak en baştan belirtmekte fayda var; uçucu yağların RA üzerindeki etkilerine değinen büyük ölçekli çalışmaların sayısı oldukça az. Bununla birlikte, çoğu uzman uçucu yağların RA için güvenli olduğunu düşünüyor. Siz de evet, bu işe yarayabilir diyenlerdenseniz, RA semptomları için önerilen en iyi altı uçucu yağı deneyebilirsiniz.
- Okaliptüs: Okaliptüs iltihabı, şişmeyi ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek bileşikler içeriyor. Yapılan bir çalışma, diz protezi ameliyatı geçiren kişilerde okaliptüsün etkilerini inceledi. Üç gün boyunca 30 dakikalık aralıklarla bu yağı teneffüs eden katılımcılar, badem yağı kontrolünü soluyanlara kıyasla daha az ağrı bildirdiler. Siz de ağrılarınızı hafifletmek için sıcak suya birkaç damla okaliptüs yağı ekleyip buharını solumayı deneyebilirsiniz.
- Buhur: Geleneksel tıp uygulayıcıları, kronik ağrı ve iltihaplanma da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için binlerce yıldır buhur kullanıyorlar. Tütsü yapıp solumanın yanı sıra buhuru cilde de uygulayabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeyi unutmayın.
- Lavanta: Lavanta yağının iltihabı önleyici, ağrı kesici ve hücre yenileyici etkiler sağlayan aktif maddeler içerdiği biliniyor. Yapılan bir çalışmada, 100 ml hindistancevizi taşıyıcı yağı lavanta, ardıç, ylang-ylang ve biberiye esansiyel yağları ile birleştirilerek katılımcılara 6 hafta boyunca haftada bir kez 30 dakikalık masaj uygulandı. Herhangi bir müdahale almayan kontrol grubuna kıyasla aromaterapi masajı grubunda ağrı ve yorgunluk skorlarının önemli ölçüde azaldığı görüldü.
- Zencefil: Kronik iltihaplanmayı azaltan etkisiyle zencefil, RA semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Zencefil esansiyel yağını güvenli bir miktarda taşıyıcı yağda seyrelterek eklemlere uygulamayı deneyebilirsiniz.
- Zerdeçal esansiyel yağı: Zerdeçal özünün artrit semptomlarını azalttığını düşündüren incelemeler bulunuyor. Yapılan çalışmalar zerdeçal esansiyel yağının eklem iltihabını önleyebileceğini gösterse de bundan emin olmak için insanlar üzerindeki etkilerini de ortaya koyabilecek araştırmalara ihtiyaç var.
- Fesleğen yağı: Fesleğen potansiyel olarak çok çeşitli tedavi edici bileşikler içeriyor. İltihap önleyici özellikteki fesleğen yağının ödemi ve şişkinliği azaltan etkileri de bulunmuş. Ayrıca kıkırdak hasarını azaltabileceğini gösteren veriler de mevcut.
Taşıyıcı Yağlarla Seyreltmeyi Unutmayın
Seyreltilmemiş uçucu yağların doğrudan cilde uygulanması, ciddi cilt tahrişi gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle uçucu yağları önce hindistancevizi yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, üzüm çekirdeği yağı, badem yağı, argan yağı, çuha çiçeği yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırabilirsiniz. Ayrıca aldığınız diğer ilaçlar veya takviyeler ile tehlikeli bir şekilde etkileşime girebileceğinden, uçucu yağları kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com