Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için dengeli beslenmek önemli; bunun yanı sıra belirli dönemlerde beslenme şeklinizi değiştirerek metabolizmanızı şaşırtabilir ve dengeleyebilirsiniz.
Vücudumuz beslenme çeşitliliğine ihtiyaç duyar. Eski insanlar kıtlık dönemleri ya da başarılı geçen av sezonundan sonraki bolluk günleri arasında gidip gelerek beslenirlerdi. Vücutları, bir günden diğerine ne olacağını asla bilemezdi. Bunun sonucu olarak da inanılmaz derecede uyum sağlayabilen metabolizmaları vardı.
Modern beslenme alışkanlıkları, metabolizmalarımıza ve sağlığımıza zarar vererek, işlev bozukluğu ve hastalık döngüsünü körüklüyorlar. Bu döngüyü kırmanın yolu belirli aralıklarla beslenme düzenimizde yapacağımız değişiklikler olabilir.
Aralıklı Oruç
Aralıklı oruç, hücrelerinizi insülin gibi hormonlara karşı duyarlı hale getirebilir, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi düşürür.
Vücudunuzun aralıklı oruca uyum sağlaması için ona zaman tanımanız gerekir. Oruca daima yavaş başlamalısınız. Aralıklı oruca başlamak için 12 saatlik hızlı bir başlangıç hedefleyip, ilerledikçe 14, hatta 16 saate kadar çıkarabilirsiniz. Günde sadece bir öğün yemek yemeyi veya kısmi orucu seçerek, haftada bir veya daha fazla gün kalori alımını katı bir şekilde sınırlayabilirsiniz.
Kısmi veya aralıklı bir orucu bitirdiğinizde ve yemek zamanı geldiğinde, sağlıklı ve normal porsiyon bir yemek yiyin. Vücudunuzu, ihtiyaç duyduğu besinlerle besleyin.
Kendinizi hazır hissettiğinizde de tam bir su orucu yaparak vücudunuzu sıfırlayabilirsiniz. Su orucunu, elektrolitlerinizi korumanıza yardımcı olacak su veya tuzlu su dışında hiçbir şey olmadan yapabilirsiniz.
Uzun bir su orucundan çıkıyorsanız, normal yemeye başlamadan önce, 1-2 gün kemik suyu ve kolayca sindirilebilir yiyeceklere yönelin.
Ketojenik Beslenme
Son birkaç yıldır moda olan “Keto” diyetlerini, insanlar genellikle hızlı kilo vermek için kullanıyorlar. Aslında ketoza ulaşmak için izlemeniz gereken bir “keto diyeti” yok. Her gün belirli bir oranda karbonhidrat, yağ ve protein tüketerek ketoza ulaşırsınız.
Birçok insan, sağlıklı, besleyici gıdaları yemeden sadece doğru diyete odaklanıyor. Bu da “kirli” keto denilen şeye yol açıyor. Bu insanlar kilo vermeye devam etseler de ihtiyaç duydukları besinleri almıyorlar. Uzmanlar, ketoza girmek için doğru, sağlığı iyileştiren ve besleyici gıdaları yiyerek yapılan “temiz” ketoyu savunuyorlar.
Ketojenik beslenme doğru şekilde yapıldığında, insanların kilo vermesine yardımcı olmaktan çok daha fazlasını yapar. Vücuttaki iltihabı azaltır, enerjiyi iyileştirir ve genel olarak vücudunuzun daha yüksek bir performansla çalışmasına yardımcı olur.
Bu diyeti uygulamak isterseniz makrobesin oran hedefleriniz; günlük yüzde 65-70 yağ, yüzde 20-25 protein ve yüzde 5-10 karbonhidrat olmalıdır.
Ketozda olup olmadığınızı doğrulamak için kan ölçümleri yapmalı, tahminlere güvenmemelisiniz. Keton ve glikoz seviyenizi test etmek için bir kan ölçer kullanabilirsiniz.
Kaynak:
https://keycellularnutrition.medium.com/for-a-healthy-metabolism-vary-your-diet-d06043644fe0