Sporla ilgileniyorsanız kuvvet ya da diğer adıyla direnç antrenmanın ne olduğu hakkında bilginiz muhtemelen vardır. İlk kez bu tanımla karşılaşanlar içinse hemen açıklayalım; dayanıklılığı geliştirmek için tasarlanmış fiziksel egzersizleri içeren bu antrenman, genellikle ağırlık kaldırma ile ilişkilidir. Jimnastik, izometrik ve pliometri gibi çeşitli eğitim teknikleri de bu gruba dahildir.
Özellikle fitness yapmak isteyenlerin kuvvet antrenmanını tercih etmesi gerekiyor ama çoğu kişinin bunu yaparken yaralanma ve incinme endişesi yaşadığı bilinen bir gerçek. Daha fazla ağırlık kaldırabilmek ve daha güçlü olmak çok cazip görünse de kendine zarar vereceğinden ve tüm emeğinin boşa çıkacağından korkan birçok kişi var. Üstelik sadece spora yeni başlayanlar değil, daha deneyimli olanlar da bu durumdan çekiniyor. Kuvvet antrenmanının yaralanmaya sebep olacağı elbette tam olarak doğru sayılmaz ancak tamamen asılsız olduğunu söylemek de pek mümkün değil.
Deneyimli sporcuların bile körü körüne yaptığı bazı yaygın hatalardan kaçınarak daha güvenli bir şekilde vücudunuza direnç kazandırmanız mümkün. İşte bunun için gerekli olan ipuçları…
Nelere dikkat etmeli?
Öncelikle tüm kuvvet antrenmanlarının benzer bir kademeli gelişim süreci vardır. Bu ilkeye uyulmazsa, yaralanma riski artar. Birkaç egzersize olan takıntınız, canınızı yakmasa veya sevdiğiniz hareketleri yapmanızı engellemese bile, bazı “destek kaslarını” görmezden gelmenize sebep olabilir. Aşırı ağırlık yükleyerek çok fazla egzersiz yapmak, vücudunuza bir nevi zehir vermeye benzer. Buna devam ettiğinizde incinmeniz ve yaralanmanız kaçınılmaz. Çok fazla barfiks yapmaktan omuz ve dirsek sorunları yaşayanları duymuşsunuzdur. İşte bu nedenle antrenmanınızı planlarken her kas grubu için belirli bir antrenman süresi, set, tekrar, yoğunluk ve dinlenme süresi belirleyin. Tek bir bölgeye yoğunlaşmadan daha dengeli bir plan yapmaya çalışın.
Ayrıca birçok sporcu, daha fazla kas hipertrofisi geliştiren hareketlere fazla dikkat etse de hareketlilik ve esneklik sağlayan hareketleri önemsemiyor. Ancak kaslar düşündüğümüzden çok daha fazla birlikte çalışır. Bazı gruplarda hareketlilik yoksa ve birlikte çalıştığı kas grubunu fazla çalıştırırsanız, sakatlanmaya davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Bunu önlemek için, rutininize birkaç hareket ve esneme egzersizi eklemeniz gerekir.
Geçmişteki yaralanmaları gözden geçirmek ve neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışmak da faydalı olabilir. Bu sayede nerede eksik ya da fazla olduğunu anlayabilir ve ona göre bir yol çizebilirsiniz.
Güç oluşturmaya odaklı her aktivite farklı teknik ve talepler gerektirir. Kaslar, farklı talepler altında farklı çalışır ve bu nedenle, kaldırma duruşları ve yolları, güç kaldırma yapan birinden halter uygulayan birine farklılık gösterir. Bu nedenle size rehberlik edecek iyi bir eğitmenle ilerlemek en doğrusu olacaktır.
Düzenli bir tıbbi kontrolün ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Egzersizlerinizi doğru şekilde yapsanız da mesela spor salonu dışına çıktığınızda duruşunuz bozuluyorsa, bu omurganız açısından iyi olmayabilir. İşte bu gibi nedenlerle düzenli olarak uzman kontrolünden geçmeyi ihmal etmeyin.
Kaynak: https://medium.com/