Evde yemek hazırlamak, insanları kaygılarından uzaklaştırıp üstüne bir de sağlıksız gıdaların çekim etkisinden kurtulmalarına yardımcı olabilir mi? Bir süre önce yapılan bir araştırma, kendi yemeklerinin çoğunu kendi hazırlayan kişilerin, stresten daha uzak ve çoğunlukla dışarıda yiyenlere kıyasla daha sağlıklı beslenme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Benzer bir başka araştırma da haftada beş defadan fazla evde pişirilmiş yemek yiyenlerin, üçten az ev yapımı yemek yiyenlere kıyasla aşırı kilolu olma olasılığının %28 daha az olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca ev yemeği yemek, daha düşük tip 2 diyabet riskiyle ilişkilendiriliyor.
Günümüzde çalışmalar, ağır işlenmiş gıdaları yemenin sağlık açısından zararlarını gözler önüne seriyor. İşlenmiş gıdaların, yüksek obezite ve hastalık oranlarıyla bağlantısı artık sır değil. Araştırmalar, işlenmiş gıdalarla beslenen kişilerin daha fazla yediği ve daha çok kilo aldığını gösteriyor.
Yemek Pişirmek Kaygıyı Azaltıyor
Bu demek oluyor ki yemek pişirmenin faydaları, daha ince bel ölçülerine kavuşmanın ötesine geçebilir ve metabolik hastalık riskini azaltabilir. Yemek pişirmenin kaygıyı azaltabileceğine dair kanıtlar da var. Bunu sağlayan şeyinse insanları stres kaynaklarından uzaklaştırması veya onları hem üretken hem de kişisel olarak ödüllendirici görevlere dahil etmesi olduğu düşünülüyor.
Konuyla ilgili bir araştırmada yemek pişirme alışkanlığı olmayan hastaların, bir şeyleri nasıl hazırlayacakları veya bir araya getirecekleri veya insanların bundan nasıl hoşlanacağı konusunda endişeleri olduğu ortaya konuyor. Ama yemek pişirmekle meşgul olduklarında endişeli olmadıkları gözleniyor.
Birçok insan yemek pişirmeyi zevk alacak bir şey olarak değil de, yapılması gereken bir iş olarak görüyor. Ancak yemek pişirme eylemi, araştırmaların gelişmiş zihinsel sağlık ve esenlik ile ilişkilendirdiği birçok özelliğe sahip. Yemek pişirmenin “başarı ve güven duygularına” katkıda bulunabileceğine dair kanıtlar da var. İncelemelerde, yemek pişirmenin paylaşılabilen ve zevk alınabilen bir sonuç ürettiği gerçeğinin, onu hiçbir şey üretmeyen veya kesin bir sonu olmayan görevlerden daha tatmin edici kıldığı belirtiliyor.
Yemek pişirmenin başlı başına stresli olduğu zamanlar da var elbette. Örneğin geç kalındığında, aç olduğunuzda ya da beslemeniz gereken çocuklarınız olduğunda… Taze gıdalara erişimin birçokları için zor olduğu da diğer bir acı gerçek. Ancak tüm sonuçlar birlikte ele alındığında, yapılan araştırmalar, bir kez benimsendiğinde yemek pişirmenin bir dizi anlamlı zihin ve beden faydası sağlayabilecek bir alışkanlık olduğunu öne sürüyor.
Kaynak: https://medium.com/