İtalyan mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan Calzone, aslında pizzanın kapalı halidir. İki katlanmış pizza ya da tart pizza olarak da tarif edilir. Üzerine hamurla kapatılan bu pizza, her lokmada kızartılmış çıtır bir lezzet sunar. Ancak bunu elde etmek için hamurun ıslanmaması ve kendini bırakmamasına yani kuru olmasına dikkat edin. İşte yanında domates sosu ile servis yapabileceğiniz Calzone lezzeti:
Ricottalı Calzone
İçindekiler
2 bardak ricotta peyniri
1 su bardağı ince kıyılmış pişmiş ıspanak, pazı veya brokoli gibi yeşillikler
1 su bardağı rendelenmiş taze mozzarella peyniri
1 su bardağı taze rendelenmiş parmesan peyniri
Tuz ve biber
Üzerine serpmek için un
Hamur için: 3 su bardağı un, 2 çay kaşığı instant maya, 2 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bardak su.
Hazırlanışı
Un, maya ve tuzu geniş bir kapta iyice karıştırın. Kıvam aldıktan sonra suyu ve zeytinyağını ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hafif ele yapışan kıvama gelince hamuru ikiye bölün ve her parçayı bir top haline getirin. Üzerini streçleyerek ya da havlu ile örterek yaklaşık iki saat, iyice kabarana kadar beklemeye bırakın.
Ricotta çok nemliyse, fazla nemi gidermek için ince bir süzgeçte 10 dakika kadar süzün. Ispanak, ricotta, mozzarella ve parmesanı tuz ve karabiber ile birlikte bir kasede karıştırın. Ardından her hamur topunu düz bir yuvarlak haline getirin veya hafifçe bastırın. Tezgahınızı ve hamuru hafifçe unlayın ve çok ince olmayacak şekilde 25 cm’lik yuvarlak hamurlar açın. Her hamurun ortasına iç harcın yarısını koyun. Bu arada ufak bir hatırlatma, iç malzeme olarak yeşillikler sosisten kaşara, tavuktan jambona ya da başka sebzelere dilediğiniz her lezzeti deneyebilirsiniz. İç malzemeyi güzelce yaydıktan sonra hamurun kenarlarını biraz su ile ıslatın. Bir kenarını diğerinin üzerine katlayın ve parmak uçlarınızla sıkıca bastırarak kapatın. Üstte birkaç havalandırma deliği açmak için bir çatal kullanın. Hazırladığınız Calzone’ları önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika kadar güzelce kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Kaynak: https://heated.medium.com/