Yazı: Yaprak Özer
Biliyor muydunuz Türkiye, dünya ortalamasında, en hızlı yaşlanan ikinci ülke. Meğer Türkiye’de Yaşlılık Çalışması (2007 DPT Raporu) yapılmış.
“Ulusal Yaşlılık Eylem Planı” DPT tarafından hazırlanmış. 2050’de Türkiye nüfusunun yüzde 17,6’sının 65 yaş ve üzerinde olacağını gösteriyor. Bu; 16 milyon 982 bin yaşlı demek. Hesaplar, 2050’de Türkiye nüfusunun 96 milyon 498 bin kişi olacağını gösteriyor. Buna karşın 0-14 yaş grubunda ciddi bir gerileme olacak. 2000’de nüfusun yüzde 30’unu temsil eden 0-14 yaş grubu, 2025’te yüzde 22,1’e, 2038’de yüzde 19,5’e, 2050’de de yüzde 17,7’ye gerileyecek. Ne yazık ki artık genç nüfusumuzla övünemeyeceğiz.
Yaşlı nüfusumuzun yapısını ne kadar biliyorsunuz?
Yaşlı nüfusun yüzde 35,5’i kronik hasta, yüzde 11,5’i engelli. 60 yaşından sonraki engellilerin ortalama yüzde 25’i, yaşamını “kısmen” bir başkasına bağımlı olarak sürdürüyor. Bir de “tam bağımlı” olan yaşlı nüfus var; engelli yaşlılardan 85 yaş ve üzerindekilerin yüzde 40’ı, 60 yaş ve sonrasındakilerin ise ortalama yüzde 22’si yaşamını bir başkasına “tam bağımlı” olarak sürdürüyor.
DPT Yaşlılık araştırmasında bir tür eylem planı da yapmış… Hedef, ülkeyi yaşanır kılmak. Bakın ayrıntılarında ne var:
- Yaşlılar için “istedikleri ve yapabildikleri” sürece iş yaşamında olmaları sağlanacak, yaşlıların işe alınması, kendi işlerini kurma girişimleri desteklenecek. Yaşlılara okuma yazma, bilgilendirme ve teknolojik beceri eğitimi olanakları sağlanacak ve bu alandaki çalışmalar geliştirilecek.
- Yaşlı kadınlar öncelikli olmak üzere, bütün bireylerin yeni teknolojilerden, özellikle de bilgilendirme ve iletişim alanındaki hizmetlerden yararlanması sağlanacak.
- Yaşlı yoksullar da artacak. Bu kapsamda, yaşlıların kredi, piyasa, mülkiyet ve gelir getiren iş olanaklarına erişimi sağlanacak.
- Özel ve ek emeklilik maaşlarıyla ilgili düzenleyici bir çerçeve program hazırlanacak, ayrıca enflasyonun etkilerine karşı emeklilik maaşlarıyla ilgili gerekli önlemler alınacak.
- Yaşlılarda sık görülen hastalıklar olan alzheimer, demans, düşmeler, kırıklar, osteoporoz, hipertansiyon, kanser, kalp yetmezliğinin yanı sıra HIV/AIDS konusunda da eğitimlerine ağırlık verilecek. İlaç kullanımı konusunda eğitici çalışmalar yapılacak, ayrıca alzheimer, yaşlı depresyonu ve benzeri sorunların erken tanı olanaklarının artırılması için çalışmalar yapılacak. Hazır yemek yardımlarında da yaşlılara uygun diyet yemekler verilecek.Ayrıntılar güzel de eylemi görelim demek geliyor içimden. Çözüm ne?