Kükremesiyle korku salan aslanın her canlı gibi şefkat ve bakıma ihtiyacı olabileceğini aklımıza getirmeyiz değil mi… Evde beslenen hayvanlar ilgi odağımızı ve tüm kapsama alanımızı işgal ediyor doğal olarak… Diğerlerine ilişkin bilgimiz ve ilgimiz yazık ki düşük düzeyli oluyor.
ABD, Washington’da Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü’nde yaşam süren 6 Afrika aslanı üzerinde tutulan notlar çok ilginç bilgiler içeriyor. Aslanlar 2 – 3 yaşına kadar yetişkin kabul ediliyorlar. Hayvanat bahçelerinde 16 – 22 yaşlarına kadar yaşıyorlar. Bu süre ormandaki vahşi ömürden daha uzun…
Hayvanlar da yaşlandıkça sağlık hizmetine ihtiyaç duyuyorlar. Aslanlar sıklıkla kesikler, sıyrıklar veya küçük yaralanmalar yaşıyor. Orman koşulları apayrı bir dünya ama hayvanat bahçesinde aslanlar farklı pozisyonlarda ayakta durmaları, oturmaları ve yatmaları için eğitiliyor, diş sorunlarını çözmek üzere ağız açma eğitimi de buna dahil!
Aslanların sadece iki yılda bir anestezi altında tam muayeneleri oluyor, bu yüzden uyanıkken kan alabilmek çok önemli. Kedi ve köpekler için tasarlanmış bir makine ile Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde kuyruklarından aslanların da tansiyonu ölçülebiliyor. Toplanan kan basıncı verileri dünyanın dört bir yanındaki aslanlara yardım etmek için kullanılıyor. Bir veri tabanı oluşturmak için her hafta aslanlardan okumalar toplanıyor. Bilgilerin, hayvanat bahçelerindeki ve vahşi doğadaki diğer aslanlar için tıbbi bakımı iyileştirmeye yardımcı olması planlanıyor.