Diyetimizi iyileştirmenin, bizi daha sağlıklı kılacağını, uzun ve sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabileceğini artık biliyoruz. Bilim insanları, yanlış yiyecek seçimlerinin, sadece yüzde 10’unu sağlıklı yiyeceklerle değiştirmenin faydasını hesaplamış. Tahmini bir rakam olsa da işlenmiş gıdalardan vazgeçmenin promosyonu; 48 dakika.
Günlük kalori alımınızın sadece yüzde 10’u için daha sağlıklı alternatifleri tercih etmek pek de zor değil aslında. Bu iyi alışkanlığı bir yıl boyunca sürdürmenin yaklaşık 12 günlük kazanç sağlamasına ne dersiniz! Karşılığında tek yapmanız gereken bir adet işlenmiş gıdayı günlük diyetinizden çıkarmak.
Uzmanlar, yiyeceklerin yararlı ve zararlı etkilerinin sağlık temelli değerlendirmesini yaptıklarında, bir gram işlenmiş et başına 0,45 dakika kaybedildiğini ve bir gram meyve başına 0,1 dakika kazanıldığını buldular. Sayılar, formüller ve sonuçlar haliyle ortalama. Çalışmayı farklı ifadelerle değişik şekillerde okuyoruz, yeni tarafı iyi diyetin sonucu yeni bir düşünme biçimi.
Araştırmalar sağlıklı yiyeceklerin daha az su tüketimi nedeniyle beraberinde çevre için daha güvenli bir ortam yarattığını söylüyorlar. Beslenmenizdeki yüzde 10’luk küçük bir iyileştirme, aynı zamanda karbon ayak izinizi yaklaşık 1/3 oranında azaltabilir.
Bu araştırma, 5 bin 800 gıda türünün besin değeri, üretimi, işlenmesi, tüketimi, atık profillerinin karbon çıktısı ve su kullanımının analiziyle hastalığa neden olan profiline ilişkin değerlendirmelere dayanıyor. Buna göre gıdalar, en iyiden en kötüye doğru üç kategoriye ayrılıyor:
Yeşil bölge: Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve doğru şekilde hasat edilmiş bazı deniz ürünleri.
Sarı bölge: Kümes hayvanları, tahıllar ve süt – süt ürünleri.
Kırmızı bölge: Kırmızı et, özellikle de işlenmiş kırmızı et ve şekerli içecekler.
Kaynak:
https://elemental.medium.com/the-cost-of-one-hotdog-48-minutes-of-healthy-life-8b9a6c26562