Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücut kitle indeksi hesaplama değeri 30’un üzerinde olan kişiler obez, bu değeri 40’ın üzerinde olanlar ise morbid obez olarak kabul ediliyor. Obeziteye neden olan unsurları incelediğinizde siz de obezite riski taşıyıp taşımadığınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. İdeal olan çocukluk çağından başlayarak sağlıklı beslenme düzenini benimsenmektir. Yaşam kalitesinde büyük sıkıntı yaratan obeziteni tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğu da unutulmamalıdır.
Başlıca Risk Unsurları!
• Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
• Yetersiz fiziksel aktivite • Yaş • Cinsiyet • Eğitim düzeyi
• Sosyo – kültürel etmenler • Gelir durumu
• Hormonal ve metabolik etmenler • Genetik etmenler
• Psikolojik problemler
• Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama • Sigara – alkol kullanımı
• Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.)
• Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
Bunları Uygulayın!
• Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın.
• Uzun süreli açlıktan ya da öğün atlamaktan kaçının.
• Günde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün tüketmeye özen gösterin.
• Gıdaları kızartmak yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemleri kullanarak pişirin.
• Metabolizmayı hızlandırmak ve sindirim, boşaltım, sıvı elektrolit dengesi için günde 10 bardak su tüketin.
• Lifli posalı yiyecekler yemeye özen gösterin.
• Beyaz un ve unlu mamuller yerine kepekli, çavdarlı, tam buğdaylı ürünler tercih edin.
• Taze sebze – meyve, kurubaklagil tüketimini artırın.
• Yağ tüketimine dikkat edin, zeytinyağı ve sıvı yağ ile hazırlanmış yiyecekleri tercih edin.