Bulaşık makineleri hayatımızı kolaylaştıran ve bize zaman kazandıran en önemli yardımcılarımızdan biri. Düzgün bakım ve temizlik yapılmadığı takdirde, bulaşık makinesinden gelen kötü kokular, yemek yenen mutfakları nahoş bir yer haline getirebilir. Yemek pişirirken kullandığımız tahta kaşıklar da sürekli elimizin altında kullandığımız mutfak eşyaları arasında… Temizlemek için de sık sık bulaşık makinesine atıyoruz. Peki doğru mu yapıyoruz? Pratik önerilerimiz mutfakların bu iki önemli öğesini uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanmanız için size fikir verecektir.
Mutfağınızın mis gibi kokmasını sağlamak için bulaşık makinesi kokusunun bu üç ana kaynağına dikkat etmelisiniz.
Gıda Kalıntısı
Bulaşık makinesinde zamanla koku oluşmasının birkaç nedeni vardır. En yaygın olanlardan biri, bulaşık makinesinin filtresinde ve püskürtme kollarında yiyecek parçacıklarının ve artıkların birikmesidir. Bulaşık makinenizi sık kullanmıyor ve bulaşıkların zamanla birikmesine izin veriyorsanız, koku muhtemelen bulaşık makinesinin içinde tabakların üzerinde kalan yiyecek ya da sos kalıntılarından geliyordur. Bu gibi durumlarda, kirli bulaşıkları günlerce makinede bekletmemeli ve bulaşıkları mümkün olduğu kadar üzerindeki artıklardan arındırıp makineye yerleştirmelisiniz. Böyle yaptığınız halde koku devam ediyorsa makineyi boşken içine 1 su bardağı limon suyu koyarak çalıştırmayı deneyin.
Durgun veya Sert Su
Bulaşık makinesi kokularının bir başka önde gelen nedeni de durgun sudur. Tıkanmış giderler, bulaşık makinesinde veya gider borularında su birikmesine neden olabilir. Durgun suyun kötü kokabilen ve aynı zamanda bulaşıklarınızın temizliğini azaltabilen bakteri ve diğer mikroorganizmalar için bir üreme alanı olduğunu da unutmayın. Doğru drenajı sağlamak için drenajda herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Ayrıca, hoş olmayan kokulara yol açabilen sert sudan kaynaklanan mineral birikimine dikkat edin. Bunu önlemek için özel üretilen bulaşık makinesi temizleyicisiyle boşken makinenizi çalıştırın. Son olarak, bulaşık makinenizi nasıl doldurduğunuz da önemli. Daha büyük parçaların altta olmasını ve akış için eğik durmasını sağlamalısınız.
Küflü veya Eski Bulaşık Makineleri
Hoş olmayan kokunun bir başka nedeni de küflü veya eski bir bulaşık makinesi olabilir. Uzun yıllardır kullanılan makineler aşınma ve yıpranma nedeniyle hoş olmayan kokular yayabilir. Durum buysa, onu değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir. Küf nemli ortamlarda gelişir. Bulaşık makinesinin düzgün bir şekilde temizlenmemesi veya bakımının yapılmaması durumunda küf kokusu yaymaya başlayabilir. Bulaşık makinesinin düzenli olarak su ile seyreltilmiş sirke veya bulaşık makinesi temizleyicisi ile temizlemeniz önerilir. Kuruması için havalandırmak amaçlı yıkamadan sonra bulaşık makinesinin kapağını açık bırakabilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?
Bu sorunların çoğu basit bir bulaşık makinesi temizliği ve bakımı ile kolayca çözülebilir. Yiyecek artıklarını çıkarmak, drenaj hatlarını kontrol etmek ve bulaşık makinesini kuru tutmak, kötü kokuları uzak tutmak için önleyici olacaktır. İç kısmın silinmesini, bulaşık makinesinin filtresinin belirli aralıklarla temizlenmesi ve ayda bir kez bulaşık makinesi temizleyicisiyle boşken çalıştırılması da uygulanabilecek pratik yöntemler arasındadır.
Tahta Kaşıklar Nasıl Temizlenir?
Gözenekli yapıları nedeniyle ahşap mutfak eşyalarının bulaşık makinesinde yıkanmaları önerilmez. Tahta kaşıklar ya da ahşap kesme tahtaları bulaşık makinesinde yıkandığında, geçirgen yapıları basınçlı suyla deterjanın ve diğer bulaşıklar üzerindeki bakterilerin içlerine girmesine izin verir. Bulaşık makineniz kurulama ayarına geçtiğinde ise biriken tüm bakteriler ahşap malzemelerin içine hapsolur. Ayrıca ısı ahşap yüzeye zarar verir ve çatlamalara neden olur. Peki tahta kaşıkları nasıl temizleyeceğiz?
En ideali ılık sabunlu suyla elde yıkamak, ayrıca mutlaka iyice kurumalarına izin vermeli, nemli haliyle çekmece ya da dolaplara kaldırmamalısınız.
Herhangi bir şeyin üzerine kaynar su dökmek, onu dezenfekte etmenin iyi bir yolu gibi düşünülse de kaşıklarınızı tekrar tekrar kaynatmak ahşaba zarar verir. Kullanma sıklığınıza göre yalnız ayda bir kez kaynatmak yerine üzerlerine sıcak su döküp kısa bir süre bekletebilirsiniz.