Prostat aslında bir salgı bezi; erkeklerde idrar torbasının sonunda yer alıyor. 20’li yaşlarda yaklaşık 15-20 gramlık bu salgı bezi yaş almayla birlikte vücutta oluşan biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının etkisiyle büyüyerek normal boyutlarının üzerine çıkıyor. Aslında prostatın büyümesi normal bir süreç; ancak bu büyüme, içinden geçen idrar kanallarını tıkadığında ya da içinde kanser hücresi barındırdığında sorun yaratıyor.
Yanlış 1
Sadece yaşlı erkekler prostat kanserine yakalanır
Amerikan Kanser Derneği (ACS) verilerine göre prostat kanserinde her 10 vakadan yaklaşık altısı 65 yaş ve üzeri erkeklerde teşhis edilirken, 40 yaşın altındakilerde hastalık daha nadir görülüyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (SEER) verileri ise prostat kanseri vakalarının yaklaşık üçte birinin 65 yaşından genç erkeklerde teşhis edildiğini ve genç yaşta görünen prostat kanserinin daha agresif ve yaşamı tehdit edici olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Yanlış 2
Prostat kanseri yavaş ilerler; endişelenmenize gerek yoktur
Prostat kanseri genellikle yavaş ilerleyen bir seyir izlerken, kemikler gibi uzak bölgelere agresif bir şekilde yayılabilir (metastaz yapabilir). Prostat biyopsisi, kanserin agresifliğini belirlemeye yardımcı olurken her birey için özel bir tedavi stratejisi oluşturulmasına da olanak tanır.
Yanlış 3
Semptom yoksa kanser de yok
Prostat kanseri semptomları bireyler arasında farklılık gösterir. Özellikle erken evrelerde belirgin belirti göstermeyen bir hastalıktır. Prostat kanseri semptomları, iyi huylu prostat hipertrofisi (BPH) gibi kanser dışı durumları taklit edebilir. Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrarda kan görülmesi gibi durumlar aslında prostat kanserinin de belirtileri olabilir. Bu nedenle düzenli üroloji kontrolleri önemlidir.
Prostat Kanseri Taraması
Erkeklerin prostat kanseri taramasında ait oldukları risk grupları ve yaş faktörü dikkate alınması gereken unsurlar. Risk grupları, aile öyküsünde prostat kanserinin görülmesine göre ayrılıyor. Yılda bir kez PSA testi ve prostat muayenesi önerilen gruplar:
– 50 yaş: Tüm erkekler için.
– 45 yaş: Prostat kanserine yakalanma riski yüksek olan erkekler. Bu yüksek risk grubuna birinci derece akrabalarından birine (baba veya erkek kardeş) erken yaşta (65 yaşından küçük) prostat kanseri teşhisi konmuş erkekler dahil.
– 40 yaş: Daha da yüksek risk altındaki erkekler (erken yaşta prostat kanseri olan birden fazla birinci derece akrabası olanlar).
Prostat Kanseri Tarama Aralığı
Tarama prostat kanseri olmadığını gösteriyorsa, gelecekteki taramalar arasındaki süre PSA kan testinin sonuçlarına bağlı olarak değişebilir. Önerilen:
– Test yaptırmayı tercih eden ve PSA değeri 2,5 ng/mL’nin altında olan erkekler her iki yılda bir tekrar test yaptırabilirler.
– PSA düzeyi 2,5 ng/mL veya daha yüksek olan erkekler için tarama yıllık olarak yapılmalıdır.
Kaynak: www. medium.com/beingwell
www.medipol.com