Serinletici bir yaz çorbası hazırlamak istiyorsanız İspanyolların ünlü Gazpacho tarifini deneyebilirsiniz. Mevsiminde toplanmış domates, salatalık ve diğer sebzelerle hazırlaması da son derece kolay. Üstelik vejetaryenler için uygun ve glutensiz; daha ne olsun.
Gazpacho malzemeleri
Olgun kırmızı domatesler: Domates Gazpacho’nun temelini oluşturur. Malzemeleri bir araya getirmeden önce herhangi bir sıvı eklememize gerek yoktur.
Tatlı beyaz soğan: Soğan hem tuzlu hem de tatlıdır. Soğan aroması blender’dan çıkar çıkmaz fazla gelirse endişelenmeyin. Çorba buzdolabında soğudukça önemli ölçüde yumuşayacaktır.
Salatalık: Sulu bir salatalık çorbaya ferahlık katar.
Kırmızı dolmalık biber: Gazpacho tatlı dolmalık biber olmadan tamamlanmış sayılmaz. Kırmızı yerine turuncu veya sarı dolmalık biber de kullanabilirsiniz.
Taze fesleğen: Fesleğen bu çorbanın tadını karşı konulmaz hale getirir.
Sarımsak: Sadece bir büyük dişe ihtiyacınız olacak.
Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı her zaman en iyisidir.
Sirke: Küçük bir miktar sirke bu çorbayı canlandırır.
Püf noktası:
- Gazpacho hazırlarken farklı bir kıvam ve doku yakalamak için malzemelerin yarısını blender’dan iyice geçirerek krema kıvamına getirebilir, sonra diğer yarısını da ekleyip küçük parçalar haline gelene kadar karıştırıp blender’dan alabilirsiniz. Bu şekilde lezzetli ve zengin bir taban elde edebilirsiniz; ayrıca minik domates, salatalık ve biber parçalarını çorbayı içerken hissedersiniz.
- Geleneksel Gazpacho yapımında kıvam kazandırmak için beyaz ekmek de kullanılır ve çorba süzülür. Ancak bu yöntemi kullanmayanlar da var. Bunun yerine malzemeleri zeytinyağı ile karıştırmayı tercih edenler çorbayı süzmüyor ve elde ettikleri kıvamın yeterince iyi olduğunu ifade ediyorlar.
- İyi bir Gazpacho için çorbanın soğumasına izin vermelisiniz. Buzdolabında birkaç saat dinlenmesi tatların tam olarak birbirine geçmesi için de önemlidir.
Gazpacho Tarifi
Malzemeler
- 4 adet büyük olgun kırmızı domates (kabukları soyulmuş ve küçük küp doğranmış)
- 1 küçük tatlı beyaz soğan (soyulmuş ve parçalar halinde kesilmiş)
- 1 küçük salatalık (soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış)
- 1 orta boy kırmızı dolmalık biber (çekirdekleri çıkarılmış ve kesilmiş)
- ¼ fincan taze fesleğen yaprağı (süslemek için birkaç yaprak ayırın)
- 1 büyük diş sarımsak (soyulmuş)
- ¼ fincan sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- ¾ çay kaşığı ince deniz tuzu
- Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
- Domates parçalarının yarısını blender’a, diğer yarısını da (küçük küp doğranmış olarak) servis kasenize ekleyin.
- Soyulmuş ve kesilmiş soğan parçalarının tamamını blender’a ekleyin.
- Salatalığın yaklaşık dörtte birini kesin. Bu parçayı ince ince doğrayın ve servis kasesine koyun, geri kalanını kabaca dilimleyip blender’a ekleyin.
- Dolmalık biberin yaklaşık dörtte birini kesin, salatalıkta yaptığınız gibi küçük küpler halinde doğradığınız bir kısmını servis kasesine alın, kalan kısmı blender’a diğer sebzelere ekleyin.
- Blender’a fesleğen, sarımsak, zeytinyağı, sirke, tuz ve karabiber ekleyin. Kapağı sıkıca kapatın ve karışım tamamen pürüzsüz hale gelene kadar, yaklaşık 2 dakika, düşük hızda başlayıp yüksek hıza çıkarak karıştırın.
- Servis kasesinin içindekileri (kalan domates, salatalık ve dolmalık biber parçalarını) blender’a alın. Kapağı kapatın ve malzemeler küçük parçalara ayrılana kadar sadece 10 ila 20 saniye karıştırın.
- Çorbayı en az 2 saat soğutun.
- Servis etmeden önce tadına bakın ve gerekirse ilave tuz ve/veya karabiber ekleyin.
- Üzerine birkaç küçük veya koparılmış fesleğen yaprağı ve hafifçe karabiber serpin. Artan porsiyonlar üstü kapalı ve buzdolabında 3 ila 4 gün saklanabilir.
Kaynak: cookieandkate.com