Düşük Flavanollü Beslenme Yaşa Bağlı Hafıza Kaybına Yol Açabiliyor
Pek çoğunuz flavanol bakımından zengin bitter çikolatanın bilişsel sağlığa iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Bilim insanları besinlerdeki farklı bileşiklerin vücudumuzu nasıl etkilediğine dair araştırmalarına aralıksız devam ediyor.
İnsanlar artık daha uzun süre hayatta kalıyor. Dolasıyla yaşlı nüfus giderek artıyor. Araştırmalar yaşlanan zihinlerimizi güçlendirmek için farklı besinlere ihtiyaç olduğunu ortaya koymaya başladı. Sizlerle paylaşmak istediğimiz bu çalışma flavanol tüketiminin biyolojik belirteçlerine dayanıyor ve diğer araştırmacılar tarafından yaş alan bireyler için gerekli besin maddelerini belirlemek konusunda bir şablon olarak kullanılabileceği ifade ediliyor.
Columbia Üniversitesi ve Brigham and Women’s Hospital/Harvard’daki araştırmacılar tarafından yürütülen geniş çaplı bu çalışma, flavanollerin (bazı meyve ve sebzelerde bulunan besinler) az tüketildiği bir beslenme düzeninin yaşa bağlı hafıza kaybına yol açtığını ortaya koyan ilk araştırma olarak dikkat çekici bulgular taşıyor.
Çalışma, 60 yaşın üzerindeki hafif flavanol eksikliği olan yetişkinlerde bu bileşenlerin tüketiminin artmasının testlerdeki performansı da artırdığını ortaya koyuyor.
Flavanol ne işe yarar?
Aslında flavonoid ve flavanol terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılıp karıştırılıyor. En kısa ifadeyle ikisi aynı şey değil. Flavonoidler, flavanollerin bir alt sınıf olan bir bitki bileşiği grubuna verilen isim; bitkilere kırmızı, sarı, turuncu gibi renkleri veriyor ve antioksidan özellikleriyle hücrelerimizi koruyorlar. Söz konusu araştırma ise bu bileşik ailesinin çatısını oluşturan flavanollerin eksikliğinin yarattığı etkilere odaklanıyor.
Elma, çilek, üzüm, yeşil çay gibi flavanol zengini yiyecekler tüketmek, beyin işlevi için yararlı olan flavanol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Dönelim araştırma detaylarına…
Umut veren sonuçlar
Columbia Üniversitesi’nde görevli nöropsikoloji profesörü ve çalışmanın eş lideri Adam Brickman, “Düşük flavanollü besinler tüketen katılımcılar arasında görünen iyileşme önemli bir sonuç. Yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlevi iyileştirmek için flavanol bakımından zengin besinler veya takviyeler kullanma olasılığını artırıyor” diyor.
Bu bulgu, tıpkı gelişmekte olan beynin doğru gelişim için belirli besinlere ihtiyaç duyması gibi, yaşlanan beynin de optimal sağlık için belirli besinlere ihtiyaç duyduğu fikrini destekliyor.
Çalışma kapsamında, 3.500’den fazla sağlıklı yaşlı yetişkin, üç yıl boyunca günlük bir flavanol takviyesi (hap şeklinde) veya plasebo hapı almak üzere rastgele atandı. Aktif takviye, yetişkinlerin gıdalardan almaları tavsiye edilen bir miktar olan 500 mg flavanol içeriyordu.
Dönemsel olarak farklı testlerden geçirilen katılımcılarda 3 yılın sonunda gözlenen bulgular:
- Hafif flavanol eksikliği olan kişiler flavanol takviyesinden yararlandı.
- Hafıza skorları, çoğu zaten bol miktarda flavanol içeren sağlıklı bir diyetle beslenen grup için sadece biraz iyileşti.
- Ancak flavanol takviyesinin alındığı ilk yılın sonunda, başlangıçta daha düşük flavanol seviyelerine sahip olan katılımcıların hafıza puanlarının plaseboya kıyasla ortalama %10,5 ve başlangıçtaki hafızalarına kıyasla %16 arttığı görüldü. Yıllık bilişsel testler, bir yılda gözlenen iyileşmenin en az iki yıl daha devam ettiğini gösterdi.
Yaşa bağlı hafıza gerilemesinin hemen herkeste er ya da geç ortaya çıktığı düşünülüyor. Eğer bu değişkenliğin bir kısmı beslenmeyle alınan flavanol tüketimindeki farklılıklardan kaynaklanıyorsa, o zaman 40’lı ve 50’li yaşlarında flavanol bakımından zengin yiyecek tüketmeye başlayanların hafızalarında daha dramatik bir iyileşme görülebileceği düşünülüyor.
Tüm bu bulgular çeşitli, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini tekrar tekrar ispatlıyor değil mi?