Bayram sofralarına yakışan bir lezzet…
Malzemeler
- 1,5 kg dana kol
- 2 adet havuç
- 2 adet soğan (ya da 10 adet arpacık soğan)
- 500 gr mantar
- 250 ml zeytinyağı
- 6-7 diş sarımsak
- 3 adet kereviz sapı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 5 litre et suyu
- Taze kekik
- 2 adet defne yaprağı
Hazırlanışı
Eğer kurban eti kullanacaksanız dinlenmiş eti güzelce temizleyin, sinirlerinden ayırın. Hazır dana kuşbaşı kullanacaksanız kasabınızdan iri parçalar hazırlamasını isteyin.
Döküm tencereyi ocağa alın zeytinyağının yarısı kadarını tencerede ısıtın, yağ iyice ısındığında etleri tencereye alıp her tarafını eşit şekilde mühürleyin.
Yarım ay şeklinde doğradığınız havuçları, piyazlık doğradığınız soğanları ve küçük küp doğradığınız kereviz sapları ile sarımsakları kalan yağı da ekleyip etleri pişirdiğiniz tencerede sebzeler yumuşayana kadar çevirin.
Sebzeler yumuşayınca tencereye salça ve un ilave edin. Salça kokusu çıkana kadar kısa bir süre sebzelerle kavurun. Kenara aldığınız etleri de tencereye ekleyin. Ilık et suyunu tencereye ilave edip kapağını kapatın.
Yemeğiniz kaynamaya başlayınca içine ortadan ikiye böldüğünüz mantarları ilave edip 1-2 dakika daha ocakta tutun. Sonra fırına dayanıklı bir kaba yemeği boşaltın ve fırında önce 30-35 dakika 220 derecede, sonra yaklaşık 2 saat 170-180 derecede pişirin. Pişme sırasında su miktarını kontrol edip gerekirse sıcak su ya da et suyu ekleyin.
Etler istediğiniz kıvama gelince fırından alıp taze otlarla süsleyip servis yapın.