Hamur Malzemeleri:
- ½ fincan tuzsuz tereyağı (küçük parçalar halinde kesilmiş)
- 100 gr krem peynir (küçük parçalara ayrılmış)
- 1,5 su bardağı un
- 2 çay kaşığı elma sirkesi
- ¼ çay kaşığı tuz
Üzeri için Malzemeler
- 1 limon kabuğu rendesi
- ⅔ fincan şeker
- 500 gr taze çilek (sapları çıkarılmış, ince dilimlenmiş)
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 adet yumurta
- Vanilyalı dondurma veya çırpılmış krema (servis için; isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Küçük parçalara kesilmiş tuzsuz tereyağı ve krem peyniri 2 ayrı kaseye koyun ve 15 dakika dondurun.
Un ve tuzu mutfak robotunda karıştırın. Krem peyniri ekleyin ve karışım kaba un haline gelene kadar karıştırın. Tereyağını ekleyin ve bezelye büyüklüğünden daha büyük parçalar kalmayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Mutfak robotunun üst kısmını çıkarın ve un karışımının üzerine 2 çay kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı buzlu suyu eşit şekilde gezdirin. Tereyağı biraz daha küçük parçalar haline gelene ve parmaklarınızın arasına sıkıştırdığınız az miktarda hamur bir arada durana kadar karıştırın. (Hamur bu noktada hala oldukça kumlu ve kuru görünecektir. Sıkıştırıldığında bir arada durmazsa, çay kaşığı ile buzlu su ekleyin ve her eklemeden sonra birkaç kez karıştırın).
Hamuru streç film ile sarıp ellerinizle yanlardan ve üstten bastırarak bir araya gelmesini sağlayın, yuvarlayıp en az 2 saat soğutun.
Fırınınızı 200°’ye ısıtın. Hamuru oda sıcaklığında hafifçe bükülebilir hale gelene kadar 5-10 dakika bekletin (bu, hamuru açarken çatlamasını önleyecektir). Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde, sık sık çevirerek ve gerektiğinde daha fazla un serperek yuvarlak olacak şekilde açın. Hamuru dikkatlice yağlı kağıt kaplı pişirme tepsisine aktarın ve siz dolguyu hazırlarken tekrar soğutun.
Parmaklarınızı kullanarak 1 limonun kabuğunu rendeleyip orta boy bir kasede şekerle kokusu çıkana kadar yaklaşık 15 saniye ovun. Sapları çıkarılmış, ince dilimlenmiş taze çilekleri ekleyin ve çilekleri ezmemeye dikkat ederek ellerinizle hafifçe karıştırın. Çilekler suyunu salana kadar, yaklaşık 20 dakika bekletin.
Meyveleri süzün, 2 yemek kaşığı meyve suyu ayırın. Meyve suyu ve 2 çorba kaşığı mısır nişastasını küçük bir kapta karıştırın. Çileklere ekleyin ve birleştirmek için hafifçe karıştırın.
Soğutulmuş hamur kolayca katlanamayacak kadar sertse, tekrar esnek hale gelene kadar yaklaşık 5 dakika oda sıcaklığında bekletin. Meyveli karışımı hamurun ortasına, merkezde yüksek bir yere yığarak (galette pişerken düzleşecektir) ve az bir kenarlık bırakarak koyun. Hamurun kenarlarını yukarı ve meyvelerin üzerine doğru katlayın, katlarken yırtılmamasına dikkat edin (yırtılırsa artıklarla yama yapın ve sıkıştırarak kapatın). 1 büyük yumurtayı küçük bir kasede hafifçe çırpın ve hamurun üzerine sürün ve biraz toz şeker serpin.
Galette’i kenarlardaki hamur koyu altın sarısı olana ve meyve suları fokurdayana kadar 40-50 dakika pişirin. (Bazı meyve sularının dışarı sızması sorun değildir.) Galette’i servis etmeden önce en az 2 saat soğumaya bırakın.
İsterseniz galette üzerine vanilyalı dondurma veya çırpılmış krema ekleyerek de servis edilebilir.
Kaynak: https://www.bonappetit.com/recipe/strawberry-galette