Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bugün 55 milyondan fazla insan demans hastası. Obezite ise dünya çapında tahmini 32 milyon kişiyi etkileyen bir demans türü olan Alzheimer hastalığı için bilinen ancak önlenebilir bir risk faktörü.
Yapılan yeni bir çalışmada Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nden araştırmacılar, Alzheimer hastalığı ile ilgili bilinen 74 genin 21’inin obezite ile de bağlantılı olduğunu buldular. Bilim insanları bu durumun, orta yaşlarda obezite yaşayan yetişkinlerin neden daha sık Alzheimer hastalığına yakalandığını açıklamaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Obezite ve Alzheimer İlişkisi
Obezite tüm vücudu ve sağlığını etkileyen bir hastalık. Bir kişinin kilosu, vücut kitle indeksi (BMI – vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle (kg/m²) hesaplanıyor) olarak da bilinen ve sağlıklı kabul edilen değerden yüksekse o kişi obez olarak kabul ediliyor. Tabii bunun da dereceleri var.
Önceki araştırmalar, uygun bir vücut kitle indeksi değerinin korunmasının Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyordu. Buna ek olarak, yakın zamanda yapılan bir çalışma obezitenin neden olduğu nörodejenerasyon türünün Alzheimer hastalığına neden olan türle benzer olduğunu ortaya çıkardı. Bu da kilo kontrolünün bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya ve kişinin Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor.
Genetik bir bağlantı var mı?
Geçmişte yapılan araştırmalar obezitenin vücutta iltihaplanmaya neden olduğunu ve bunun da yalnızca Alzheimer riskinin artmasına değil, aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve felç gibi diğer hastalıklara da yol açabileceğini gösteriyordu.
Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’ndeki araştırma ekibi, obezite ve Alzheimer hastalığı arasında genetik bir bağlantı aramak için yola çıktı. Çünkü önceki çalışmalardan obezitenin – özellikle orta yaşta – Alzheimer hastalığı için bir risk faktörü olduğunu biliniyor, ancak nedeni tam olarak anlaşılamıyordu.
Bu çalışma kapsamında 5.600’den fazla katılımcının Alzheimer ile ilgili 74 geni analiz edildi.
Analiz sonucunda, araştırmacılar bu 74 genden 21’inin obezite hastalığında da karşılarına çıktığını keşfetti. Ayrıca, bilim insanları Alzheimer ile ilgili 13 genin BMI ile ilişkili olduğunu ve sekizinin bel-kalça oranıyla bağlantılı olduğunu buldu.
Alzheimer hastalığı genlerinin neredeyse %30’unun obezite ile bağlantı gösterdiğini görmenin kendilerini de şaşırttığını ifade eden araştırmacılar; “Alzheimer için genetik riske sahipseniz, 40’lı veya 30’lu yaşlarınızda, onlarca yıl sonra ortaya çıkacak sorunları önlemek için yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlamanız gerekli” diyor.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek şüphesiz her yaşta önemli. Genetik bir öykünüz varsa çok daha dikkat etmeniz gerektiği ise artık kaçınılmaz bir gerçek.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com