Kırmızı ya da beyaz et yerken kemik ya da deri gibi farklı bölgelerini ayırıyor ya da onlar olmadan satın almayı tercih ediyor olabilirsiniz. Peki tüketmediğiniz bu kısımların sizi glisinden ya da daha tanıdık bir ifadeyle kolajenden mahrum bıraktığını biliyor musunuz?
Glisin (Yapısal olarak proteinlerde bulunan 20 aminoasit arasında en basit olanı), “gerekli” kategorisine giren bir amino asit türü. Glisinin önemli olmasının en büyük nedeni kolajen sentezi için gerekli olması. Aslında glisin, kolajendeki amino asitlerin %30’unu temsil ediyor. Hiç de azımsanmayacak bir oran değil mi?
Kolajen tendonlarımıza, kıkırdağımıza ve cildimize yapı kazandıran bir protein; son dönemde özellikle yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini önlemek için tavsiye edilen en popüler takviyelerden biri.
Glisin ve kolajenin önemi nedeniyle, glisin açısından zengin gıdaları düzenli olarak tüketmek sağlık için de pek çok fayda sağlıyor.
Glisin hakkında…
Glisin bir amino asit; bu da proteinde bulunduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, tüm protein kaynakları eşit değil. En iyi glisin kaynaklarından bazılarının hayvanın sert kısımlarındaki proteinden geldiği ifade ediliyor. Bunlara deri, tendon, kıkırdak ve sert kaslı etler örnek olarak verilebilir.
Aslında gıdalardaki kolajen, daha küçük kolajen peptitlerine (jelatin olarak da adlandırılır) ayrılmaya başladığı noktaya kadar pişirilmedikçe çok sindirilebilir değil. Örneğin, sığır eti genellikle çok sert ve çiğnenmesi zor bir et türü. Ancak uzun süre ve yavaş yavaş pişirildiğinde, kolajen parçalanıyor ve jelatin olarak et suyuna giriyor… bu da yemeği çok lezzetli ve besleyici hale getiriyor!
Kemik suyu bir başka iyi glisin kaynağı ve hayvan kemiklerini değerlendirmenin harika bir yolu.
Balık da bir başka mükemmel glisin kaynağı; özellikle de fileto yerine bütün balık (kafa dahil) pişirildiğinde.
Avcı-toplayıcı ilk insanları ve yemek alışkanlıklarını düşününce beslenmelerinde ne kadar çok glisin tükettiklerini söylemek mümkün. Bugünün modern diyetlerinde ise kemiksiz derisiz hindi ya da tavuk göğsü, antrikot biftek tercihleri çok daha fazla. Elbette bu etler de lezzetli, besin değerleri açısından zengin olsa da glisin açısından diğerleriyle arasında fark olduğunu söylemek gerek.
Glisin ve jelatin takviyesinin faydaları nelerdir?
Takviye glisin ve jelatin, doku onarımı ve cilt sağlığı için yararlı olabilecek kolajen üretimini artırmada etkilidir.
Araştırmalar, jelatin ve C vitamini takviyesi alanlarda kolajen sentezinin arttığını gösteriyor. Bu nedenle glisin ve kolajeni birlikte tüketmenin etkili olacağı öneriliyor.
Ağırlık antrenmanı yapan sporcular genellikle kas proteini sentezine odaklanır. Ancak bu kası desteklemek için güçlü bağ dokusuna sahip olmak da aynı derecede önemlidir; o nedenle glisin takviyesi önerilir.
Glisin takviyesi ayrıca karbonhidrat alımına yanıt olarak kan şekerini düşürmeye de yardımcı oluyor. Glisinin bunu, insüline karşıt olarak işlev gören glukagon salgısını artırarak yaptığı düşünülüyor. Bu nedenle, karbonhidratlarla birlikte glisin tüketmenin kan şekeri tepkisini yönetmeye yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Kaynak: https://brandoneudyphd.medium.com/