Mutfakta en sık kullandığımız çok yönlü malzemelerden biri de alüminyum folyo. Bu kadar sık kullanmamıza rağmen aklımızda hala kendisiyle ilgili pek çok yanıtlanmamış soru var. Mikrodalga fırında veya fritözde kullanmak güvenli midir? Parlak tarafı yukarı mı aşağı mı gelmeli? Alüminyum folyonun mutfakta en iyi şekilde nasıl kullanılacağını anlamak için gıda uzmanlarının görüşlerini derledik.
Alüminyum Folyonun İşlevleri
Alüminyum folyo, metal alüminyumun çok ince parlak bir tabakasıdır. Büyük alüminyum levhaların 0,2 milimetreden daha az kalınlığa gelene kadar yuvarlanmasıyla elde edilir.
Gıda bilimcisi Ali Manning, alüminyum folyonun kullanım amacının uygulamaya göre değiştiğini, ancak genellikle yemek pişirmede ve saklamada kullanıldığını söylüyor.
Alüminyum folyo mükemmel bir ısı iletkeni olduğundan, ısı ve nemin yiyeceklerden kaçmasını önlüyor, bu da lezzetli bir yemek pişirmeye yardım ediyor.
Alüminyum folyo pişirme sırasında fırın tepsilerinin tabanını kaplamak için de kullanılıyor. Böylece yiyeceklerin yapışması önleniyor ve temizliği daha kolay hale geliyor.
Ekstra dayanıklılık seviyesinde olan ve yüksek ısıya dayanabilen alüminyum folyolar, yiyecekleri sarıp doğrudan açık ateşin üzerine yerleştirmek için tercih ediliyor.
Parlak Tarafını mı Mat Tarafını mı Kullanmalısınız?
ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, alüminyum folyonun iki taraflı yüzeyi üretim sürecinin bir sonucu. Malzeme merdanelerden geçerken, iki folyo katmanı aynı anda presleniyor, bu da kırılma riskini azaltıyor. Sonuç olarak, bir taraf parlak, diğer taraf mat oluyor.
Bununla birlikte, farklı yüzeylerin farklı işlevleri bulunmuyor ve yiyeceklerle aynı şekilde reaksiyona giriyorlar.
Genellikle alüminyum folyonun hangi tarafının yapışmaz olduğu konusu sık merak ediliyor. Cevap, geleneksel alüminyum folyo ile yemek pişirirken hangi tarafın yukarı veya aşağı baktığının önemli olmadığı; ancak koruyucu bir kaplamaya sahip belirli bir yapışmaz çeşitle çalışıyorsanız, üretici tarafından önerilen tarafı kullandığınızdan emin olmalısınız.
Fırında, Airfryer’da ve Mikrodalgada Kullanım
Alüminyum folyo, geleneksel fırının yanı sıra airfryer’da yapılan pişirmelerde de kesinlikle kullanılabilir. Folyo her ikisinde de ısıyı mükemmel bir şekilde iletecek ve [cihazlarınızın] içini temiz tutacaktır.
Mikrodalgalar
Alüminyum folyonun aşırı pişirmeyi önlemek için mikrodalgalarda kullanılabilmesi sizi şaşırtabilir, ancak bazı güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. USDA’ya göre, yiyeceklerin dörtte birinden fazlası folyo ile kaplanmamalı, folyo yeni ve pürüzsüz (yani kırışıksız) olmalı. Aksi takdirde kırışıklıkların elektrik arklarına ya da kıvılcımlara neden olabileceği, bunların da mikrodalga fırınınıza zarar verebilecek mini şimşekler yaratacağı belirtiliyor.
Ayrıca, mikrodalga fırınınızda metal parçalar varsa, folyonun metal parçalara temas etmemesi için ekstra özen gösterilmeli. Şüpheye düştüğünüzde, güvenlik önlemleri için cihazınızın kılavuzunu kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak size çok zahmetli geliyorsa, mikrodalga fırın için başka pişirme yöntemleri veya kaplamalar düşünebilirsiniz.
Yüksek Tuzlu veya Yüksek Asitli Yiyecekleri Pişirirken Alüminyum Folyodan Kaçının
Kullandığınız pişirme yöntemi ne olursa olsun, alüminyum folyonun domates sosu, narenciye veya sirke gibi yüksek tuzlu veya yüksek asitli gıdalarla temas etmediğinden emin olmalısınız. Çünkü bu bileşenlerin alüminyum folyo ile olumsuz bir reaksiyona girerek bitmiş üründe bozuk tatlara neden olacağı belirtiliyor. Yüksek tuzlu ve yüksek asitli gıdalar da alüminyumun gıdaya sızmasına neden olarak potansiyel bir sağlık riski oluşturabilir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/8386214/aluminum-foil-cooking