Smoothie hazırlarken hangi malzemeleri tercih ediyorsunuz? Eğer ıspanak bazlı yeşil smoothie seviyorsanız içinde kullanacağınız sıvılara dikkat ederek smoothie’den sağlayacağınız faydayı artırmanız mümkün. Nasıl mı? Yeni bir çalışma, yeşil smoothie’de kullanılan ıspanaktaki antioksidanlardan en iyi şekilde yararlanmak için içine Hindistan cevizi sütü veya orta ve yüksek yağlı inek sütü kullanılmasını öneriyor.
Lutein’i serbest bırakan sıvılar
Faydalı bir antioksidan olan lutein, göz ve kalp sağlığını iyileştirmekle ilişkili bir karotenoid. Sindirim sistemi tarafından emilebilmesi için ise ıspanaktan serbest bırakılması gerekiyor.
Yeni bir çalışma, bağırsak tarafından emilmek üzere ıspanaktan luteini serbest bırakmada en iyi ürünü belirlemek için smoothie’lerde yaygın olarak kullanılan 14 sıvıyı karşılaştırdı.
Bulgular, Hindistan cevizi sütü ile yüksek ve orta yağlı inek sütü içeren ıspanaklı smoothie’lerin luteini serbest bırakmak için en iyisi olduğunu gösteriyor.
Hindistan cevizi sütü lutein salınımını %42 artırırken, yüksek yağlı inek sütü lutein kullanılabilirliğini %36, orta yağlı inek sütü ise %30 oranında artırıyor.
Diğer taraftan soya sütünün şaşırtıcı bir şekilde tam tersi bir etki yaratarak lutein serbestleşmesini %61 oranında azalttığı görüldü.
Badem sütü ve yulaf sütünün lutein serbestleşmesi üzerinde önemli bir etkisi olmadığı tespit edildi.
Ispanak neden bu kadar sağlıklı?
Ispanak, arterlerin genişlemesine yardımcı olarak daha iyi kan akışı ve daha düşük kan basıncı sağlayan diyet nitratları açısından zengin bir besin.
C ve K vitaminlerinin yanı sıra vücudumuzun A vitamini ürettiği karotenoidleri de içeriyor.
Demir, folik asit ve kalsiyumun yanı sıra lutein’e ek olarak çok sayıda bitki bazlı bileşik içeriyor.
Ispanağı pişirmek ve dondurmak gibi işlemler besin değerinde kayba neden olabileceği için smoothie içindeki çiğ, pişmemiş ıspanak sağlık açısından en büyük faydayı sağlıyor.
Smoothie’lerde bitki bazlı sütten kaçınmalı mısınız?
Smoothie içinde yüksek yağlı bir sıvı olması mantığa aykırı görünse de uzmanlar yağın daha sonra emilime yardımcı olmak için gerekli olduğunu belirtiyor.
Bu çalışmada bitki bazlı sütlerin lutein azaltıcı olduğu bulunmuş olsa da lutein’in yağda çözünen bir antioksidan olduğunu da unutmamak gerek. Bu da emilmesi için yağa ihtiyaç duyduğu anlamına gelir, bu nedenle lutein emilimine yardımcı olmak için kalp açısından sağlıklı bir yağ eklediğiniz sürece bu bitki bazlı sütlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com