Pizza hamuru
Hamur malzemeleri:
- 1 paket aktif kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- ¼ su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
Pizza malzemeleri:
- Domates sosu (hazırlanışı aşağıda)
- Peynir (mozarella ya da istediğiniz farklı bir peynir)
- Cherry domates
- Sızma zeytinyağı
- Taze fesleğen yaprakları, bebek ıspanak yaprakları
- Tuz, karabiber
Hamurun hazırlanışı:
Büyük bir kaseye 1 1/2 bardak ılık su dökün; mayayı suya katın ve köpürene kadar yaklaşık 5 dakika bekletin.
Şeker, yağ ve tuzu maya karışımına ekleyin. Unu ilave edin ve yapışkan bir hamur oluşana kadar karıştırın. Hamuru yağlanmış bir kaseye aktarın ve üstüne fırça ile yağ sürün.
Kasenin üzerini streç filmle kapatın ve hamur iki katına çıkana kadar (yaklaşık 1 saat) sıcak, hava akımı olmayan bir yerde bekletin.
Domates sosun hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağı orta ateşte ısıtın. 1 adet doğranmış soğan, 2 diş kıyılmış sarımsağı yarı şeffaf olana kadar karıştırarak 3 dakika pişirin.
Bütün, soyulmuş domatesleri (elinizle hafifçe ezin), kekiği ve bir tutam şekeri (isteğe bağlı) ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak 10 ila 20 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın
Pizzanın hazırlanışı:
Hafifçe unlanmış bir yüzeye hamuru alın ve kullanmadan önce 1 veya 2 kez hafifçe yoğurun.
Ortadan başlayarak ve her iki elinizi kullanarak parmak uçlarınızla aşağı ve dışarı doğru bastırın, hamuru ara sıra döndürün. Yuvarlak bir form elde etmeye çalışın.
Hamurun üzerine hafifçe yağ gezdirin; tuz ve karabiber ekleyin. Domates sosu yavaşça kenarlarından 1-2 cm’lik boşluk bırakacak şekilde hamurun üzerine eşit olarak yayın. Domates sosun üzerine de kullanacağınız peynirleri parçalar halinde yerleştirin.
Pizzayı hızla tepsiye eğer varsa pişirme taşına alın ve hamur kenarları altın sarısı renge gelinceye ve alt kısmı sertleşip peynir kabarcıklı olana kadar 15 dakika kadar pişirin.
Pizzayı ızgara teline aktarın; 2 ila 3 dakika soğumaya bırakın. Üzerine fesleğen, ıspanak yaprakları, kabukları soyulmuş, renkli cherry domates ve pul biber ekleyerek servis edin.