Yeni bir çalışma, ebeveynlerin akşam yemeği süresini birkaç dakika daha uzatmalarının çocukların daha fazla meyve yemelerini sağladığını ortaya koydu. Nasıl mı?
Araştırmacılar, çocukların masada 20 dakika yerine ortalama 30 dakika geçirdiklerinde ortalama 100 gram daha fazla meyve ve sebze tükettiğini belirtti; bu da kabaca tavsiye edilen günlük beş porsiyondan birine denk geliyor.
Mannheim Üniversitesi’nden Profesör Jutta Mata, “Bu sonuç halk sağlığı açısından pratik bir öneme sahip; çünkü günlük bir porsiyon meyve ve sebze kardiyometabolik hastalık riskini yüzde 6 ila 7 oranında azaltıyor. Böyle bir etki için masada yeterli miktarda meyve ve sebze bulunmalı, ısırık büyüklüğünde kesilmiş parçalar yemelerini daha kolaylaştıracaktır.” diyor.
Araştırma detayları
Çalışmaya 50 ebeveyn-çocuk çifti katıldı.
Eşit sayıda olan kız ve erkek çocukların yaş ortalaması 8, ebeveynlerin yaş ortalaması ise 43 olarak belirlendi. Çocuklara dilimlenmiş ekmek, et, peynir ve lokmalık porsiyonlar halinde kesilmiş meyve ve sebzelerden oluşan bir yemek sunuldu.
Çocuklar 10 dakika uzayan yemek süresince daha fazla sebze ve meyve yediler.
Ancak ilginç bir şekilde, daha fazla ekmek ya da et yemeyi tercih etmedirler. Araştırmacılar, ısırık büyüklüğündeki meyve ve sebzelerin cazibesinin yeme kolaylığından kaynaklanabileceği varsayımında bulunuyor.
Yemeğin süresini uzatmak, ebeveynlerin çocuklarının beslenmesini iyileştirmek için değiştirebilecekleri en temel ve kolay yöntemlerden biri olabilir. Siz de bu akşam yemeğini 10 dakika daha uzatıp bu yöntemi evinizde denemeye ne dersiniz?
Araştırma JAMA Network Open dergisinde yayımlandı.
Kaynak: https://studyfinds.org/