Mutfakta yeni trend “çok sos az un”. Gazeteci ve yemek yazarı Mark Bittman, bu tarifte makarnadan çok sebze kullanmış. Yaz sebzeleriyle hazırlanan tarifi kış aylarında pırasa veya kereviz ile deneyebilir, kış için yaptığınız domates konservelerini kullanabilirsiniz. Lahana veya ıspanak ile de muhteşem olur…
Malzemeler:
- 100 gr penne veya diğer uzun kesilmiş makarna
- 4 su bardağı domates sosu (domates rendesi, sarımsak, küp kesilmiş soğan, zeytin yağ, tuz ve karabiber)
- Gerektiği kadar zeytinyağı
- 600 gr patlıcan (tuzlu suda bekletilmiş, enine yaklaşık 1 cm kalınlığında dilimlenmiş)
- ½ su bardağı fesleğen yaprağı
- 1 su bardağı rendelenmiş Parmesan peyniri
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Fırını 230 C’ye ısıtın. Makarnayı kaynar tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlayın (Aldante yapmıyoruz). Pişirme suyundan 1 bardak ayırarak süzün.
Orta-yüksek ateşte büyük bir tavaya sıvı yağ koyun. Patlıcanları gruplar halinde her bir tarafı 3 ila 5 dakika kızartın.
Domates sosunu ayrı bir tavaya alın, makarnanın haşlama suyundan ayırdığınız sudan kontrollü bir şekilde ekleyerek fazla koyu olmayan bir kıvam elde edene kadar kaynatın.
Fırına dayanıklı bir pişirme kabı alın. Kabın tabanına kızarttığınız patlıcanlardan bir sıra dizin.
Sonra sırasıyla fesleğen yaprakları, makarna, domates sos ve peynirle devam ederek her bir malzemenin yaklaşık 1/3’ünden oluşan bir katman oluşturun. İstediğiniz kadar biber serpin. Sos ve peynirle bitirecek şekilde katları tekrarlayın.
Her şey kahverengileşip kabarcıklar oluşana kadar üstü açık olarak 15 ila 20 dakika pişirin. Fırından alıp oda sıcaklığında servis edin.
Kaynak: https://www.bittmanproject.com